Näin verokortti toimii

Tarvitset kesätöitä ja muuta työntekoa varten verokortin. Voit näyttää työnantajallesi verokortin, jonka sait vuodenvaihteessa kotiisi postitettuna. Sinun ei kuitenkaan tarvitse antaa työnantajalle paperista verokorttia, jos työnantaja on pyytänyt ennakonpidätystiedot Verohallinnosta sähköisesti.

Työnantaja pidättää palkasta veroa verokorttiin merkityn prosentin mukaisesti. Jos et näytä verokorttia työnantajallesi eikä työnantaja ole pyytänyt ennakonpidätystietoja Verohallinnosta sähköisesti, työnantajan täytyy pidättää palkastasi peräti 60 % veroa. Liikaa maksamasi osuuden saat takaisin vasta seuraavana vuonna, ellet hae muutosta verokorttiin, jolloin liikaa maksamasi hyvitetään tulevista tuloistasi.

Verokortti pitää antaa työnantajalle. Ennakonpidätyksen lisäksi työnantaja vähentää palkastasi myös työeläkemaksun (6,75 prosenttia palkasta vuonna 2019) ja työttömyysvakuutusmaksun (1,50 prosenttia palkasta vuonna 2019). Työeläkemaksua ja työttömyysvakuutusmaksua ei peritä, jos olet alle 17-vuotias.

Maksat palkastasi myös sairausvakuutusmaksua, joka on jaettu sairaanhoitomaksuun ja päivärahamaksuun. 

Sairausvakuutusmaksun sairaanhoitomaksu vuonna 2019 on 0,00 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta. Päivärahamaksu on 1,54 prosenttia palkasta tai työtulosta, jos vuotuisen palkka- ja työtulon yhteismäärä on vähintään 14 282 euroa. Jos palkka- ja työtulon yhteismäärä on alle 14 282 euroa, päivärahamaksu on 0,00 prosenttia.

Työnantajaltasi saamasi palkkalaskelmat kannattaa säilyttää, sillä niiden avulla voit tarkistaa veroilmoituksen, jonka saat seuraavana vuonna.
 
Verottaja lähettää verokortin postitse vuodenvaihteessa. Ensimmäisen kerran saat kortin sinä vuonna, kun täytät 16. Voit saada kortin aiemminkin, jos sinulla on ollut tuloja.

Näin tilaat verokortin

Jos et saa tammikuussa postia verottajalta, soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. Voit tilata verokortin myös Omaverosta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. Voit tulostaa verokortin palvelusta itse, jos tilaukseen ei tarvita Verohallinnon virkailijan tekemää tarkistusta.

Et voi tilata verokorttia verkosta, jos sinulla ei ole omia pankkitunnuksia tai kyseessä on ensimmäinen verokorttisi. Vanhemmat (huoltajat) voivat hoitaa alle 18-vuotiaiden asioita Omaverossa ja tilata esimerkiksi verokortin.

Ennen verokortin tilaamista sinun täytyy arvioida, kuinka paljon tulet kokonaisuudessaan saamaan palkkaa kuluvana vuonna. 

Jos olet kuluvan vuoden aikana jo saanut palkkaa, verottaja tarvitsee tiedon palkan määrästä sekä palkasta peritystä verosta euroina. Palkasta peritty vero eli ennakonpidätys näkyy esim. työnantajan antamasta palkkalaskelmasta ja myöhemmin myös Omaverosta. Jos teet Omaverossa esimerkiksi huhtikuussa verokortin, jonka otat käyttöön toukokuussa, muista lisätä palkan määrään huhtikuun palkka. 

Näin muutat verokorttia

Voit muuttaa verokorttiin merkittyä ennakonpidätysprosenttia.Saamaasi verokorttiin on merkitty ennakonpidätysprosentti, joka perustuu arvioon kalenterivuoden aikana ansaitsemastasi palkasta. 

Jos prosentti on liian korkea, maksat turhia ennakkoveroja, jotka saat palautuksena takaisin vasta seuraavana vuonna. Liian matala prosentti taas kostautuu myöhemmin jäännösveroina tai loppuvuoden ennakonpidätyksessä.

Jos näyttää siltä, että todelliset vuositulosi eroavat korttiin merkitystä arviosta, muuta ennakonpidätysprosenttiasi.

Jos ennakkopidätysprosenttiasi tarvitsee korottaa, voit pyytää sitä suoraan työnantajaltasi.

Verokorttiin kannattaa hakea muutosta ajoissa, koska silloin ei tarvitse nostaa veroprosenttia kerralla niin paljon.

Jos prosenttia pitää alentaa, soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. Voit muuttaa prosenttia myös Omaverossa. Palveluun kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

Ennen yhteydenottoa verottajaan kannattaa laskea ja arvioida valmiiksi seuraavat tiedot:

  • paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa
  • paljonko saamastasi palkasta on peritty veroja (tieto selviää esim. työantajalta saamastasi palkkalaskelmasta)
  • paljonko saat palkkaa loppuvuonna
  • paljonko olet saanut opintorahaa alkuvuonna ja paljonko tulet saamaan sitä loppuvuonna
  • mahdolliset vähennykset (voit esimerkiksi vähentää verotuksessasi työpaikkasi ja kotisi välisistä työmatkakuluista sen osan, joka ylittää 750 euroa); saat vähennyksistä tarvittaessa lisätietoja, kun tilaat verokorttia

Voit arvioida ennakonpidätysprosenttisi Verohallinnon verkkosivujen veroprosenttilaskurilla

Varusmiehen etuudet

Varusmiehen päiväraha ja sotilasavustus ovat verovapaita etuuksia, joita varten puolustusvoimille ei tarvitse antaa verokorttia.

Opintoraha

Opintoraha ja opintorahan huoltajakorotus ovat veronalaista tuloa. Kela ei kuitenkaan toimita ennakonpidätystä opintorahasta enää vuonna 2019. 

Opintorahasta ei kuitenkaan makseta veroa, jos sinulla ei ole opintorahan lisäksi muita veronalaisia tuloja. 

Jos sinulla on muita veronalaisia tuloja, opintoraha on huomioitava muiden tulojen ennakonpidätyksessä. Sinun kannattaa tilata uusi verokortti palkkatuloja varten, jos tulojesi määrä yhteensä (opintoraha ja palkka) ylittää verokortin tulorajan. Voit tilata verokortin Verohallinnon Omavero-palvelusta.

Lisätietoa opintorahan verotuksesta saat Kelan verkkosivuilta.

26.2.2019, kuvat: Tarmo Koivisto

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.