Näin verokortti toimii

Verokortin saat kätevästi Verohallinnon verkkopalvelusta vero.fi/verokortti. Kortin voi nyt myös tulostaa itse, jos sen käsittely ei vaadi verovirkailijan tekemää tarkastusta. Verokorttipalvelua varten tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.

Kun menet töihin, sinun pitää antaa verokortti työnantajallesi. Työnantaja pidättää palkasta veroa verokorttiin merkityn prosentin mukaisesti. Jos unohdat viedä kortin töihin, työnantaja vähentää palkastasi veroa peräti 60 prosenttia. Liikaa maksamasi osuuden saat takaisin vasta seuraavan vuoden lopussa, ellet hae muutosta verokorttiin, jolloin liikaa maksamasi hyvitetään tulevista tuloistasi.

Verokortti pitää antaa työnantajalle. Ennakonpidätyksen lisäksi työnantaja vähentää palkastasi myös työeläkemaksun (6,35 prosenttia palkasta vuonna 2018) ja työttömyysvakuutusmaksun (1,90 prosenttia palkasta vuonna 2018). Työeläkemaksua ei peritä, jos olet alle 18-vuotias. Työttömyysvakuutusmaksua ei mene, jos olet alle 17-vuotias.

Maksat palkastasi myös sairausvakuutusmaksua, joka on jaettu sairaanhoitomaksuun ja päivärahamaksuun. Sairausvakuutusmaksu sisältyy ennakonpidätysprosenttiin eikä sitä siis vähennetä rahapalkastasi.

Työnantajaltasi saamasi palkkalaskelmat kannattaa säilyttää, sillä niiden avulla voit tarkistaa veroilmoituksen, jonka saat seuraavana vuonna.
 
Verottaja postittaa verokortit tammikuussa. Ensimmäisen kerran saat kortin sinä vuonna, kun täytät 16. Voit saada kortin aiemminkin, jos sinulla on ollut tuloja.

Näin tilaat verokortin

Jos et saa tammikuussa postia verottajalta, soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. Voit tilata verokortin myös osoitteesta www.vero.fi/verokortti. Palveluun kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin. Voit tulostaa verokortin itse, jos tilaukseen ei tarvita Verohallinnon virkailijan tekemää tarkistusta.

Ennen verokortin tilaamista sinun täytyy arvioida, kuinka paljon tulet kokonaisuudessaan saamaan palkkaa kuluvana vuonna. Lisäksi verottaja tarvitsee tiedon siitä, kuinka paljon olet saanut alkuvuonna opintorahaa ja kuinka paljon tulet sitä loppuvuonna saamaan.

Jos olet kuluvan vuoden aikana jo saanut palkkaa, verottaja tarvitsee tiedon palkan määrästä sekä palkasta peritystä verosta euroina (palkasta peritty vero eli ennakonpidätys näkyy esim. työnantajan antamasta palkkalaskelmasta).

Näin muutat verokorttia

Voit muuttaa verokorttiin merkittyä ennakonpidätysprosenttia.Saamaasi verokorttiin on merkitty ennakonpidätysprosentti, joka perustuu arvioon kalenterivuoden aikana ansaitsemastasi palkasta.  Jos prosentti on liian korkea, maksat turhia ennakkoveroja, jotka saat palautuksena takaisin vasta seuraavan vuoden joulukuussa. Liian matala prosentti taas kostautuu myöhemmin jäännösveroina tai loppuvuoden ennakonpidätyksessä.

Jos näyttää siltä, että todelliset vuositulosi eroavat korttiin merkitystä arviosta, muuta ennakonpidätysprosenttiasi. Jos ennakkopidätysprosenttiasi tarvitsee korottaa, voit pyytää sitä suoraan työnantajaltasi. Jos prosenttia pitää alentaa, soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. Voit muuttaa prosenttia myös osoitteessa www.vero.fi/verokortti. Palveluun kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin.

Ennen yhteydenottoa verottajaan kannattaa laskea ja arvioida valmiiksi seuraavat tiedot:

  • paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa
  • paljonko saamastasi palkasta on peritty veroja (tieto selviää esim. työantajalta saamastasi palkkalaskelmasta)
  • paljonko saat palkkaa loppuvuonna
  • paljonko olet saanut opintorahaa alkuvuonna ja paljonko tulet saamaan sitä loppuvuonna
  • mahdolliset vähennykset (voit esimerkiksi vähentää verotuksessasi työpaikkasi ja kotisi välisistä työmatkakuluista sen osan, joka ylittää 750 euroa); saat vähennyksistä tarvittaessa lisätietoja, kun tilaat verokorttia

Voit arvioida ennakonpidätysprosenttisi laskurilla, joka löytyy verottajan sivuilta osoitteesta www.vero.fi/veroprosenttilaskuri.

Opintoraha ja varusmiehen etuudet

Kansaneläkelaitos eli Kela perii opintorahasta 10 prosentin suuruisen ennakonpidätyksen. Tätä varten sinun ei tarvitse toimittaa Kelalle verokorttia. Jos opintorahasi on alle 170 euroa kuukaudessa, Kela ei kuitenkaan tee ennakonpidätystä.

Varusmiehen päiväraha ja sotilasavustus ovat verovapaita etuuksia, joita varten puolustusvoimille ei tarvitse antaa verokorttia.

(Päivitetty 14.12.2017. Kuvat: Tarmo Koivisto) 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.