Tarkista esitäytetty veroilmoituksesi

Veroilmoitus on selvitys edellisenä vuonna saamistasi tuloista ja niistä maksamistasi veroista. Verottaja lähettää sinulle keväällä esitäytetyn veroilmoituksen.

Veroilmoitus pitää tarkistaa ja virheet korjata.Verottaja on saanut lomakkeelle merkitsemänsä tiedot työnantajilta, Kelalta ja pankeilta. Työantajasi on esimerkiksi ilmoittanut palkkasi ja siitä pidättämänsä veron verottajalle.

Jos sinulla on ollut tuloja, mutta et saa esitäytettyä veroilmoitusta, ota yhteyttä verottajaan.

Korjaa ja täydennä

Veroilmoitukseen valmiiksi merkityt tiedot voivat olla virheellisiä tai tietoja voi puuttua kokonaan. Veroilmoitus kannattaakin tarkistaa huolellisesti. Katso, että henkilötietosi ovat oikein.

Tarkista esimerkiksi työantajan antamasta, edellisen vuoden viimeisestä palkkalaskelmasta, että palkkatiedot, ennakonpidätykset sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut on merkitty lomakkeelle oikein.

Jos tiedoissa on virheitä, korjaa ne Omaverossa tai ansiotuloja varten saatavalla erillisellä paperilomakkeella. Täydennä lisäksi puuttuvat tiedot. Korjauksia ei enää tehdä postissa tulleeseen esitäytettyyn veroilmoitukseen eikä sitä palauteta verottajalle.

Jos esimerkiksi esitäytetty tieto saamiesi palkkojen määrästä on liian pieni, merkitse oikea palkkojen kokonaismäärä korjaukselle varattuun kohtaan. Lisää sen jälkeen puuttuvan palkan määrä ja palkanmaksajan nimi ja Y-tunnus tai henkilötunnus. Lisää myös puuttuvat tiedot mahdollisista muista tuloistasi, kuten vuokratuloista ja myyntivoitoista. Kotimaisten pankkitalletusten korkoja ei tarvitse merkitä veroilmoitukseen.

Voit korjata ja lisätä tiedot Omavero-palvelussa. Verottajan sivuilta voit vaihtoehtoisesti myös tulostaa tarvittavat paperilomakkeet, jos haluat käyttää niitä.

Palauta korjattu tai täydennetty ilmoitus

Veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen, ja päivä löytyy myös Omavero-palvelusta. Veroilmoituksen pitää olla perillä tuona päivänä.

Jos olet tehnyt muutokset tai lisäykset paperilomakkeelle, lähetä se verottajalle postitse tai vie palvelupisteeseen. Muista allekirjoittaa paperilomake ennen palauttamista. Jos esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään.

Jos verotuksen perusteena olevat tiedot eivät muutu, ilmoituksen mukana oleva verotuspäätös kertoo lopullisen verojesi määrän. Jos täydennät tai korjaat ilmoitustasi, saat myöhemmin korjatun verotuspäätöksen. Uuden verotuspäätöksen myötä myös veronpalautusten ja jäännösverojen ajankohta siirtyy eteenpäin.

Puuttuvien tietojen täydentäminen ja virheellisten korjaaminen on sinun vastuullasi. Jos verottaja havaitsee myöhemmin, ettet ole ilmoittanut veronalaisia tulojasi, voit joutua maksamaan veronkorotuksia lisäverojen lisäksi.

Veronpalautus ja jäännösverot

Verohallinto laskee lopullisen verosi määrän esitäytetyllä veroilmoituksella olevien tietojen perusteella. Jos sinulta on peritty ennakkoon liikaa veroa, saat sen takaisin veronpalautuksena. Verottaja ei kuitenkaan maksa alle viiden euron palautuksia. Verottaja lähettää sinulle tiedon veronpalautuksen ajankohdasta.

Mahdollisia veronpalautuksia varten sinun kannattaa ilmoittaa tilinumerosi verottajalle. Tämänkin voit tehdä Omavero-palvelussa tai paperilomakkeella. Jo aiemmin ilmoittamasi tilinumeron näet esitäytetystä veroilmoituksesta ja Omaverosta.

Jos veroa on peritty liian vähän, joudut maksamaan erotuksen jälkikäteen. Verotuspäätökseesi on merkitty jäännösveron maksamisajankohta ja verottajan tilinumero. Jos olet korjannut veroilmoitustasi, saat uuden verotuspäätöksen, jossa summa voi olla erilainen. Tällöin myös maksupäivä siirtyy. Jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän, maksu on kahdessa erässä. Alle 10 euron suuruisia jäännösveroja verottaja ei vaadi maksettavaksi.

(Päivitetty 24.9.2019. Kuva: Tarmo Koivisto)  

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.