Muista yhden vuoden sääntö!

18.3.2015 | Lahjaverotus

Taloustaidon artikkelit

Jos myyt saamasi lahjan, omistusaikasi vaikuttaa verotettavaan luovutusvoittoosi.

Luovutusvoiton laskentaa koskevassa tuloverolain pykälässä sanotaan, että vastikkeetta saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa vahvistettu verotusarvo.

Lahjaverotusarvoa saa kuitenkin käyttää vain, jos lahjaksi saatu omaisuus on ennen myyntiä omistettu vähintään yhden vuoden ajan.

Jos lahjoituksesta on kulunut alle vuosi, lahjan hankintameno lasketaan lahjoittajan hankintamenosta.

Asunto-osakkeita tai muita arvopapereita aikuiselle lapselle lahjoitettaessa tausta-ajatuksena voi olla, että lahjansaaja pyrkii pian realisoimaan lahjaosakkeet saadakseen varallisuutta käyttöönsä johonkin muuhun tarkoitukseen. Ennen tällaista niin sanottua välilahjoitusta käytettiin paljon verosuunnittelumielessä, koska sillä tavalla saatiin päivitettyä omaisuuden hankintamenoksi lahjaverotusarvo.

Ennen yhden vuoden säännön kirjaamista lakiin verotuksessa oli pieni porsaanreikä. Omaisuutta lahjoitettiin lapsille ja myytiin pian lahjoituksen jälkeen pois.

Esimerkiksi pitkään omistetun sijoitusasunnon arvossa oli usein realisoimatonta ja verottamatonta omaisuuden arvonnousua.  Jos omaisuuden myynti ajoitettiin lahjoituksen jälkeiseen aikaan, ei käytännössä myyntivoittoa enää muodostunut, sillä lahjansaaja sai pääsäännön mukaan vähentää myyntihinnasta lahjaverotuksessa vahvistetun verotusarvon. Toisessa järjestyksessä toteutettuna verot olisivat monessa tapauksessa olleet suuremmat lahjaveroa korkeamman pääomatuloveron vuoksi.  

Kun verottaja hoksasi välilahjoitukset ja tämän verotuksen porsaanreiän, alettiin tapauksiin puuttua veronkiertopykälällä. Jotta tilanne olisi ollut kaikkien osapuolien kannalta selvä, säädettiin lopulta niin sanottu yhden vuoden sääntö tuloverolakiin vuonna 2005. 

Georg Rosbäck

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakimies

Kirjaudu sisään, niin näet koko artikkelin.
 

Kirjaudu jäsenpalveluun

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.