Myyntivoitot ja -tappiot 18.10.2018

Kuolinpesän asuntokauppa - mistä kuolinpesä vähentää tappion?

Kuolinpesällä syntyi luovutustappio asunnon myynnistä vuonna 2017. Kuolinpesässä ei ole enää muuta kuin rahavaroja. Miten vähennämme tappion?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Kuolinpesän luovutustappion voi vähentää kuolinpesälle syntyneistä luovutusvoitoista ja vuodesta 2016 alkaen myös muista pääomatuloista tappion syntymisvuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna. Luovutustappiota ei voi siirtää kuolinpesältä osakkaiden henkilökohtaiseen verotukseen. 

Kuolinpesän tulisi siis hankkia verotettavaa pääomatuloa, josta tappiot voitaisiin vähentää. Luovutusvoiton lisäksi muita pääomatuloja ovat esimerkiksi vuokratulot, osinkotulot, puun myynnistä saadut tulot sekä eräät korkotulot.

Kuolinpesä voisi esimerkiksi ostaa pörssiosakkeita ja odottaa, että niiden arvo nousee, ja myydä ne sen jälkeen voitolla, jolloin kuolinpesään syntyisi verotettavaa luovutusvoittoa. Vaihtoehtoisesti, jos kuolinpesässä on riittävästi rahavaroja, kuolinpesä voisi ostaa esimerkiksi osakehuoneiston, joka annettaisiin vuokralle. Vuokratulo olisi kuolinpesälle verotettavaa pääomatuloa.

Mikäli tappion vähentäminen ei tule kyseeseen, asunnon perintöverotusarvoon voi hakea muutosta, jos perintöverotuksen muutoksenhakuaikaa on vielä jäljellä. Muutoksenhakuaika on viisi vuotta perintöverotuksen toimittamisvuotta seuraavan vuoden alusta, jos perinnönjättäjä on kuollut ennen vuotta 2017.

Jos perinnönjättäjä on kuollut vuonna 2017 tai sen jälkeen, muutosta perintöverotukseen tulee hakea kolmen vuoden kuluessa perinnönjättäjän kuolinvuoden päättymisestä. Muutoksenhakuaika löytyy myös perintöverotuspäätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksaako ulkomailla asuva perintöveroa Suomeen?

Tänä vuonna kuollut perinnönjättäjä on asunut koko ikänsä Suomessa. Yksi perillisistä asuu ulkomailla. Pitääkö ulkomailla asuvan perillisen maksaa Suomen perintöveroa, jos Suomen ja kyseisen perillisen asuinvaltion välillä ei ole perintöverosopimusta?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki