Tuloja ulkomailta 5.3.2020

Jos ulkomaankomennus keskeytyy – miten palkkaani verotetaan?

Olen lähdössä ulkomaankomennukselle Espanjaan kahdeksi vuodeksi. Minua huolestuttaa koronaepidemian leviäminen Eurooppaan.

Olen sopinut työnantajani kanssa, että voin keskeyttää ulkomaankomennuksen, jos tilanne äityy pahaksi. Kuinka verotus suhtautuu mahdolliseen keskeytykseen?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Verotuksessa suhtaudutaan tilanteeseen myönteisesti. 

Ulkomaantyöskentelystä saatava palkka on Suomessa verovapaata, jos tuloverolain ns. kuuden kuukauden säännön edellytykset täyttyvät. Tällöin oleskelu ulkomailla johtuu työstä ja kestää yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta. 

Lisäksi edellytetään, että Suomen ja työskentelyvaltion välisessä verosopimuksessa ensisijainen palkan verotusoikeus on työskentelyvaltiolla, eikä Suomessa oleskella ulkomaantyöskentelyn aikana enempää kuin keskimäärin kuusi päivää täyttä ulkomaantyöskentelykuukautta kohti. 

Koronavirusepidemian takia Suomessa oleskelu saattaisi siis sotkea asioita niin, että kuuden päivän keskimääräinen oleskeluaika kuukautta kohden ylittyy. 

Jos Suomessa oleskelu aiheutuu pakottavasta, työnantajasta ja työntekijästä riippumattomasta ja odottamattomasta syystä, ulkomaantyöskentelyn ei katsota kuitenkaan keskeytyvän. 

Pakottavana syynä voidaan pitää muun muassa sairausepidemiaa ulkomaantyöskentelyn kohdemaassa. Jotta näin merkittävä asia ei olisi tulkinnanvarainen, Verohallinto on antanut koronavirusepidemiaa käsittelevän kannanoton.  

Jos ulkoministeriö on matkustustiedotteessaan koronaviruksen vuoksi kehottanut välttämään matkustamista tietylle alueelle sairausepidemian vuoksi, kyseessä on Verohallinnon kannanoton mukaan pakottava syy tämän matkustustiedotteen voimassaoloaikana. Pakottavan syy rajoittuu lähtökohtaisesti niihin alueisiin, joille matkustamista on kehotettu välttämään. 

Ulkomailla työskentelevien kannattaa siis lukea matkustustiedote tarkoin, koska epidemia näyttää leviävän useampaan maahan. Pakottavan syyn voi katsoa jatkuvan siihen saakka, kun matkustustiedotteeseen kirjatut rajoitukset poistetaan.

Lisäksi kannanotossa otetaan huomioon lentoliikenteen keskeytyminen. Jos työntekijä joutuu jäämään Suomeen siksi, että lentoliikenne Suomen ja kohdemaan välillä on tilapäisesti keskeytetty, Suomessa oleskelupäivien mahdollista ylittymistä pidetään pakottavana syynä siihen saakka, kunnes lentoliikenne alkaa uudelleen. Lentoliikenteen keskeytyessä pakottava syy voi koskea muitakin alueita kuin matkustustiedotteessa mainittuja paikkakuntia.

Edellytyksenä kuuden kuukauden säännön soveltumiselle oleskelupäivien ylittyessä on kuitenkin se, että työskentelyvaltiolla edelleen säilyy verotusoikeus siellä tehdystä työstä saatuun palkkaan.

Verosopimusten mukaan työskentelyvaltiolla on pääsääntöisesti oikeus verottaa palkkatulo, joka saadaan siellä tehdystä työstä. Poikkeuksena tähän on niin sanottu mekaanikkosääntö, joka estää verotuksen työntekovaltiossa, jos työnantaja ei ole työntekovaltiosta eikä, palkalla rasiteta työntekovaltiossa olevaa kiinteää toimipaikkaa ja työntekijä oleskelee työntekovaltiossa enintään 183 päivää tietyn jakson aikana. Seurantajakso voi verosopimuksesta riippuen olla kalenterivuosi, työskentelyvaltion verovuosi tai 12 perättäistä kuukautta.

MATKUSTIEDOTTEET Tarkista tuoreet maakohtaiset tiedot matkustustiedotteista ulkoministeriön verkkosivuilta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki