Myyntivoitot ja -tappiot 4.5.2016

Miten nopeasti voin myydä perittyä omaisuutta?

Sain perinnön. Miten pian perityn omaisuuden voi myydä perinnönjättäjän kuoleman jälkeen? Pitääkö omaisuus omistaa vuoden ennen kuin perintöverotusarvoa voidaan käyttää, kun lasketaan omaisuuden luovutusvoittoa? Koskeeko niin sanottu yhden vuoden sääntö myös perintöä? 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ei koske.  Yhden vuoden -sääntö ei koske muita vastikkeettomia saantoja kuin lahjaa.

Yhden vuoden sääntö koskee vain tilannetta, jossa lahjansaaja myy  tai vaihtaa lahjaksi saamansa omaisuuden ennen kuin vuosi on kulunut lahjoituksesta.

Tällöin hankintameno lasketaan lahjoittajan hankintamenosta. Toinen vaihtoehto on laskea voitto käyttämällä 20 prosentin hankintameno-olettamaa, jolloin luovutusvoitto on aina 80 prosenttia kauppahinnasta. 

Säännös tuli voimaan vuonna 2005 niiden tilanteiden varalta, jolloin lahjoitusta käytettiin tarkoituksellisesti omaisuuden hankintamenon päivittämiseen alkuperäistä korkeammaksi ja siten myyntiveron minimoimiseen.  

Nopeasti toteutetusta "välilahjoituksesta" ja omaisuuden myynnistä maksettiin monesti tuntuvasti pienemmät verot verrattuna siihen, että omistaja olisi ensin itse myynyt omaisuutensa ja lahjoittanut sitten myyntivoittoveroilla vähentyneen summan lahjansaajalle. 

Lahjaverotuksessa vahvistettua omaisuuden käypää arvoa käytetään nykyäänkin lahjaomaisuuden hankintamenona, kun lahjaksi saatua omaisuutta myydään, mutta vasta kun lahja myydään vuoden jälkeen lahjoituksesta. 

Perintötilanteissa käytetty perintöverotusarvo omaisuuden hankintamenona on aina perillisten käytettävissä, kun myy perittyä omaisuutta. Laissa perintöverotusarvolla tarkoitetaan kuolinpäivän käypää hintaa eli markkinahintaa. 

Käytännössä myyntivoittoa ei tule, kun omaisuuden myyntihinta ilmoitetaan verotoimistolle ja sen mukaan lasketaan perintöverot, kunhan myyntihinta myös vastaa kuolinpäivän arvoa. 

Esimerkiksi pörssiosakkeissa kuolinpäivän pörssikurssi on harvoin sama kuin myöhempi myyntihinta. 

Jos taas esimerkiksi asunto myydään muutaman vuoden kuluessa kuoleman jälkeen, voidaan muutosverotuksessa asunnon käypänä hintana pitää lähtökohtaisesti Tilastokeskuksen asuntojen hintaindeksillä korjattua myyntihintaa. 

Omaisuuden myynti ennen perukirjan tekemistä on riski. Perukirjaan voi löytyä velkaa, testamentti, "tuntematon" perillinen jne., joista ei ole ollut aiemmin tietoa ja jotka laittavat kuviot uusiksi. 

Myös välittäjät haluavat kiinteistöistä ja asunto-osakkeista  nähtäväksi perukirjan ja sukuselvityksen ennen kuin kauppaa päästään tekemään. Myös pankeissa ollaan tarkkoja, että perukirja on jo tehty, jos vaikkapa vainajan pörssiosakkeita myydään.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mikä on perinnöksi saadun omaisuuden hankintameno?

Tiedän, että lahjaverotusarvoa voi käyttää hankintahintana eli hankintamenona, jos myy lahjaksi saamaansa omaisuutta, jonka on omistanut vähintään yhden vuoden. Koskeeko tämä niin sanottu yhden vuoden sääntö myös perintötilanteita? Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: Ei koske. Kyseinen sääntö koske...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki