Asunnon myynti 14.1.2016

Miten perintöasunnon luovutusvoitto lasketaan?

Vanhempamme omistivat yhdessä osakehuoneiston (50%/50%). Mitään ei ole ositettu. Nyt molemmat vanhemmat ovat kuolleet, ja olemme myymässä asuntoa.

Lasketaanko luovutusvoitto jakamalla myyntihinta puoliksi ja vertaamalla kumpaakin puolikasta perintöverotuksissa käytettyihin arvoihin?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Kyllä lasketaan. Kummankin kuolinpesän osalta kannattaa erikseen harkita, onko hankintameno-olettama edullisempi vaihtoehto kuin asunnon puoliosuuksien perintöverotusarvot. 

Jos esimerkiksi vanhemman kuolinpäivästä on kulunut vähintään 10 vuotta, saa asunnon puoliosuuden perintöverotusarvon sijasta käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa puoliosuudelle, mikäli se on myyjän kannalta edullisempi vaihtoehto. Silloin puoliosuuden voitto on aina 60 % kauppahinnasta. Hankintameno-olettama lasketaan puoliosuuden luovutushinnasta.

Jos kuolemasta on kulunut alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on vain 20 %, ja voitto on silloin aina 80 % puoliosuuden kauppahinnasta.

Jos puoliosuudelle käytetään perintöverotusarvoa, saa luovutushinnasta vähentää myös muita todellisia kuluja, kuten puolet asunnon kuolemanjälkeisistä perusparannusmenoista ja välityspalkkiosta. Mikäli puoliosuus myydään esimerkiksi 100 000 eurolla, ja sen perintöverotusarvo sekä muut todelliset kustannukset ovat 55 000 euroa, olisi tämä edullisempi vaihtoehto kuin 40 prosentin hankintameno-olettama (40 000 euroa) puoliosuudelle. 

Luovutusvoiton laskennassa toiselle puoliosuudelle voidaan käyttää hankintameno-olettamaa ja toiselle puolisosuudelle myös perintöverotusarvoa tai molemmille puoliosuuksille voidaan käyttää joko hankintameno-olettamaa tai perintöverotusarvoa.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten nopeasti voin myydä perittyä omaisuutta?

Sain perinnön. Miten pian perityn omaisuuden voi myydä perinnönjättäjän kuoleman jälkeen? Pitääkö omaisuus omistaa vuoden ennen kuin perintöverotusarvoa voidaan käyttää, kun lasketaan omaisuuden luovutusvoittoa? Koskeeko niin sanottu yhden vuoden sääntö myös perintöä? Verojuristi Georg Rosbäckv...

Lue lisää

Luovutusvoitto

Luovutusvoittoa syntyy, jos kiinteistö, arvopaperit, kuten asunto-osakkeet ja pörssiosakkeet, tai muun irtain omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu. Myynnissä tai vaihdossa voidaan käyttää rahan ohella myös jotain muuta vastiketta. Luovutusvoito...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Mikä on perintöosakkeiden hankintameno?

Anoppini kuoli viime vuonna. Häneltä jäi osakkeita, joita mieheni myi kevättalvella 2018. Arvopaperit oli hankittu vuosia sitten, ja joidenkin osakkeiden arvo oli ostettaessa huomattavasti korkeampi kuin nyt myydessä. Verottaja ilmoitti kirjeessään, että hankintahintana käytetään kuolinpäivän...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki