Perintöverotus 21.11.2019

Miten osakesäästötilin varoja verotetaan perintöverotuksessa?

Olen iäkäs ja aion avata osakesäästötilin vuonna 2020. Miten vainajan osakesäästötiliä kohdellaan rintaperillisteni perintöverotuksessa?

Verojuristi Janne Sorsa vastaa:

Osakesäästötiliä koskeva sopimus lakkaa osakesäästötilin säästäjän kuollessa. Oikeus varoihin siirtyy säästäjän oikeudenomistajille. Oikeudenomistajia voivat olla esimerkiksi vainajan aviopuoliso, perilliset ja testamentinsaajat.

Sopimuksen lakkaamisesta huolimatta osakesäästötiliin liitetyt arvo-osuustili ja talletustili säilyvät sellaisenaan olemassa, ja näillä tileillä olevat varat kuuluvat kuolinpesälle.

Osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta verovelvollisen kuoleman takia ei synny tuloverotuksessa veronalaista tuloa eikä vähennyskelpoista tappiota.

Osakesäästötilin osakkeet ja rahavarat ovat perintöverotettavia varoja.

Osakkeet arvostetaan perintöverotuksessa kuolinhetken käyvän arvon mukaan. Perittyjen osakkeiden hankintamenoksi katsotaan niiden perintöverotuksessa käytetty verotusarvo. Talletustilillä olevat rahavarat otetaan vainajan perintöverotuksessa huomioon kuten millä tahansa muillakin vastaavilla tileillä olevat varat.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Käypä arvo

Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta maksetaan perintöveroa valtiolle. Perintöveron pohjana on omaisuuden käypä arvo, joka tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa perittävän kuolinpäivänä.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki