Veroilmoitus ja pääomatulolajin tappio ja alijäämähyvitys 2019

Pääomatulolajin tappio ja alijäämähyvitys

HUOMAA: Pääomatulolajin alijäämää (tappiota) syntyy, jos sinulla on pääomatuloihin kohdistuvia vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja, vähennyskelpoisia korkomenoja ja vähennettäväksi vaadittuja tulolähteen tappioita enemmän kuin veronalaisia pääomatuloja yhteensä.

Saat ensin alijäämähyvitystä ansiotuloista menevistä veroista ja kun alijäämähyvitys on käytetty lain mukaan, vahvistetaan sinulle seuraavaksi pääomatulolajin tappio, sikäli kuin vielä vähennettävää riittää.                     

Pääomatulolajin tappio on pääomatulolajin tappion syntymisvuoden jälkeen vähennyskelpoista kymmenen vuoden ajan.

HUOMAA: Pääomatulolajin tappion vähentäminen edellyttää pääomatuloja seuraavan kymmenen vuoden aikana. Jollei niitä ole tiedossa, käyttämättä jäävä (= sinulta ei peritä riittävästi veroja, joista voisit tehdä alijäämähyvityksen) alijäämähyvitys kannattaa siirtää puolisolle.

Esimerkiksi isojen remonttikulujen vuoksi verovelvollisella voi olla vuokraustoiminnan tappiota, tai metsätaloudessa on syntynyt enemmän menoja kuin verovelvollisella on kaikkia pääomatuloja yhteensä, joihin kaikki kulut voitaisiin kuitata. Tällöin syntyy alijäämää ja siitä taas alijäämähyvitystä (lue myös Asuntolainan korot ja alijäämähyvitys). 

Tuomo Lindholm

Artikkeli on julkaistu 17.3.2020. 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.