29.1.2008

Veronmaksajat tutki maakuntien pääkaupunkien verot: Kokkolassa verotetaan ankarimmin

Kokkolassa maksetaan vuonna 2008 maakuntiemme pääkaupungeista korkeimpia kunnallisia veroja. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa niitä Kokkolassa 1 525 euroa enemmän kuin vastaava perhe Helsingissä, jossa verotus on vertailukaupunkien keveintä. Summaan sisältyvät kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot. Ero on kasvanut edellisestä vuodesta reippaasti, 340 eurolla, sillä Kokkola on nostanut kunnallisveroaan 19,25 prosentista 19,75 prosenttiin.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta selvityksestä ”Kuntien verot Suomen maakunnissa 2008”, jossa vertaillaan Manner-Suomen 19 maakunnan ja niiden keskeisten kaupunkien veroja. Selvityksen on laatinut liiton ekonomisti Minna Punakallio.

”Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään”, Punakallio arvioi.

Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyviä veroja yhteensä 12 834 euroa vuonna 2008. Kokkolan ohella myös muut kunnallisverotustaan kuluvana vuonna kiristäneet kaupungit, Kotka, Mikkeli ja Rovaniemi, nousivat maakuntien pääkaupunkien huippuverottajiin.

Helsingin jälkeen kevyimpiä verottajia ovat aikaisempien vuosien tapaan Turku, Hämeenlinna, Oulu ja Tampere.

Vertailun kärki- ja häntäpään verorasituksen eroista suurin osa muodostuu kunnallisverosta. Kokkolan ja Helsingin kunnallisveroprosentin 2,25 prosenttiyksikön ero merkitsee 1 347 euron eroa keskituloisen palkansaajaperheen kunnallisveron määrässä. 

Kirkollisveroprosentit vaihtelevat vertailukaupungeissa Helsingin ja Turun yhden prosentin ja Seinäjoen 1,65 prosentin välillä. Eniten kiinteistöveroa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Helsingissä, 235 euroa vuonna 2008. Alhaisimmilla kiinteistöveroilla selviää porilainen perhe, jolla kiinteistöveron määrä jää alle 100 euron.

Lappi kireimmän kunnallisveron maakunta

Selvityksessä on vertailtu myös keskituloisen palkansaajan maksaman kunnallisveron tasoa eri maakunnissa. Keskimäärin korkeinta kunnallisveroa maksetaan Lapissa ja alhaisinta Uudellamaalla. Ero maakuntien välillä nousee 576 euroon vuonna 2008. Keski-Pohjanmaalla verotus on lähestulkoon yhtä kireää kuin Lapissa.

Kaikista kunnista Kauniainen halvin, Kestilä ja Rantsila kalleimmat

Kun lasketaan yhteen keskipalkkaisen perheen kaikki tuloverot (valtionvero ja sosiaalivakuutusmaksut, kunnallisvero, kirkollisvero), lievin verottaja Manner-Suomen kunnista on vuoden 2007 tapaan Kauniainen, jossa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa tuloveroja yhteensä 19 726 euroa vuonna 2008. Kakkosena tulee Naantali ja kolmantena Masku. Matalien kuntaverojen kärki ei ole muuttunut edellisestä vuodesta.

Tuloverotuksessa Manner-Suomen kalleimmiksi kunniksi ovat nousseet Kestilä ja Rantsila, joissa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa tuloveroja yhteensä 23 168 euroa eli 3 442 euroa enemmän kuin Kauniaisissa asuva perhe. Seuraavaksi kallein kunta on Pohja. Pohjan jälkeen kireimpiä kuntaverottajia ovat Oulainen ja Pelkosenniemi. Kaikissa edellä mainituissa kunnissa veroprosentti on 21. Kalleimpien kuntien kärki on muotoutunut uudennäköiseksi, sillä edellisenä vuonna kolmen kärki muodostui Pelkosenniemestä, Karjaasta ja Ähtäristä.

”Monien kuntien turvautuminen veronkorotuksiin näin hyvinä aikoina on huolestuttavaa. Kuntien taloustilannehan on yleisesti vahvistunut viime vuosina. Mitä tapahtuu sitten, kun talouskasvu hidastuu ja kuntien taloudenpitoonkin kohdistuu kasvavia haasteita?”, Punakallio pohtii.

Selvityksen laatija Veronmaksajain Keskusliitto (Veronmaksajat) on kansalaisten ja yhteisöjen riippumaton järjestö. Järjestön tavoitteena on kohtuullinen ja oikeudenmukainen verotus, ja se auttaa ja neuvoo suomalaisia kaikissa verotukseen liittyvissä elämäntilanteissa.

Kuntien vertailemisella järjestö pyrkii lisäämään kunnallisten päättäjien kustannustietoisuutta ja tarjoamaan vertailumahdollisuuksia kuntalaisille, jotta he pystyisivät arvioimaan oman kuntansa palveluvarustuksen kustannuksia.

Lisätietoja: ekonomisti Minna Punakallio, (09) 6188 7327, 040 7515 175

Kuntien verot Suomen maakunnissa 2008 -selvitys (pdf)

 

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki