Kuntaverovertailu 2018: Helsinki kevein ja Kokkola kirein maakuntakeskus

23.01.2018  |  Vuosi 2018

Maakuntakeskuksista kevein verottaja on kunnallisveroprosenttiaan tänä vuonna puoli prosenttiyksikköä alentanut Helsinki. Esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 066 euroa. Maakuntakeskuksista kireimmin verottavassa Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 071 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Nämä tiedot ilmenevät Veronmaksajain Keskusliiton selvityksestä, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

”Helsingin päätös kunnallisen tuloveroprosentin puolen prosenttiyksikön alentamisesta lisää mukavasti helsinkiläisten veronmaksajien vuotuisia käytettävissä olevia tuloja. Päätöksellä on myös suuri vaikutus koko maan keskimääräiseen kunnallisveroprosenttiin, joka laski hieman vuodentakaisesta ensi kertaa 21 vuoteen”, Kalluinen toteaa.

”Monissa kunnissa verotus on Helsinkiä kireämpää. Asumisen kustannukset Helsingissä ovat kuitenkin maan korkeimpia, mikä on hyvä muistaa kunnallista verotusta vertailtaessa.”

Kirein tuloverotus Jämijärvellä – kevein Kauniaisissa

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja* Suomessa vuonna 2018 Jämijärvellä: yhteensä 28 783 euroa. Eroa on 4 554 euroa Manner-Suomessa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, missä veroja maksetaan 24 229 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Reisjärvi, Pelkosenniemi ja Vehmaa. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

*kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut

Lisätiedot:

ekonomisti Janne Kalluinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7327 ja 0443 210 990


Kuntien verot 2018 - missä maksat eniten? -selvitys (pdf)
Maakuntakeskusten verot 2018 -graafit (pdf)
Keveimmin ja kireimmin keskituloista palkansaajaperhettä verottavat kunnat vuonna 2018 (pdf)
Palkansaajaperheen verot kunnittain -kartta

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.