Lehtinen odottaa budjettiriihestä selvää verolinjausta: Tuntuva veronkevennys edistämään palkkamalttia

04.08.2022  |  Vuosi 2022

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtiovarainministeriön esiin nostamaa ajatusta ansiotulojen verotuksen kevennysten kytkemisestä palkkamaltin säilymiseen syksyn työmarkkinakierroksella kiinnostavana ja toteuttamiskelpoisena. Ministeriön budjettiehdotus ei kuitenkaan sisällä vielä esitystä aiheesta.

-  Pallo siirtyy seuraavaksi koko hallitukselle, jonka on elo-syyskuun vaihteen budjettiriihessä selvästi linjattava palkkamaltin edistämiseksi tarjottavasta veroporkkanasta, katsoo Lehtinen.

Hallitus ratkaisee verot ja työmarkkinoilla päätetään palkat. Liittokierroksen yhteydessä olisi ymmärrettävää, jos lopullisia kevennyspäätöksiä tehdessään hallitus haluaisi tietää myös palkkaratkaisujen yleisen linjan.

-  Lopullisten veropäätösten lykkääminen odottamaan käynnissä olevan työmarkkinakierroksen tuloksia ei olisi sinällään mitenkään tavatonta, huomauttaa Lehtinen.

Tehokas vaikuttaminen kaikkien palkansaajien ostovoimanäkymiin edellyttäisi joka tapauksessa melko mittavaa ja kattavaa ansiotulojen verotuksen kevennystä ensi vuodelle.

-  Jos työmarkkinoilta odotetaan yleistä palkkamalttia, on myös sen edistämiseksi tarjottava veronkevennys syytä suunnata laajasti kaikkiin palkansaajaryhmiin, katsoo Lehtinen.

Budjettiehdotuksen muita verolinjauksia Lehtinen pitää pääosin myönteisinä. Polttoaineiden hintaan aiotaan vaikuttaa ensisijaisesti jakeluvelvoitteen alentamista jatkamalla. Työssäkäyviä tullaan myös edelleen vastaan jatkamalla työmatkavähennyksen korotusta.

-  Jakeluvelvoitteen lieventäminen on jo nyt osoittanut tehonsa bensan pumppuhintojen alentamisessa.

-  Työmatkakulujen kilometrikohtaisen vähennyksen korottaminen ja vähennyksen enimmäismäärän nostaminen ovat helpottaneet monen autoilijan kohonneita työmatkakustannuksia. Myös tätä on hyvä jatkaa vuonna 2023.

 

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.