Veronmaksajien vuosikokous: Sijoitussäästötilit ripeästi käyttöön

15.05.2018  |  Ajankohtaista liitosta

Sijoitussäästötileillä lisätään erityisesti tavallisen säästäjän ja piensijoittajan mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja säästää pörssiosakkeisiin. Siksi sijoitussäästötilit on otettava ripeästi käyttöön, kehottaa Veronmaksajain Keskusliiton vuosikokouksen julkilausuma 14.5.2018.

”Hallituksen on syytä päättää viimeistään elokuun budjettiriihessä sijoitussäästötilien käyttöönotosta. Sijoitusten verokohtelua selvittäneen valtiovarainministeriön työryhmän raportissa esitetty malli on toimiva pohja sijoitussäästötilien sujuvalle toteuttamiselle”, julkilausumassa todetaan.

Työryhmän mallissa myyntivoitot ovat verovapaita sijoitussäästötilin sisällä, mutta osinkoja ja muita juoksevia tuloja verotetaan tilin ulkopuolella. Tilillä olevien varojen arvon nousua verotetaan vasta varoja tililtä nostettaessa. Sijoitussäästötilistä syntyviä tappioita saa vähentää, mutta vain koko tilin lopettamalla.

Liiton julkilausuman mukaan malli on selkeä ja toteuttamiskelpoinen nopealla aikataululla. Sijoitussäästötileihin liittyvää lainvalmistelua on vietävä ripeästi eteenpäin, jotta valmis lakiesitys on mahdollista antaa syksyllä eduskunnalle.

Työryhmä tarkasteli ehdotettuja uusia sijoitussäästötilejä rinnakkain muiden välillisten sijoitusmuotojen, kuten sijoitusrahastojen, säästö- ja sijoitusvakuutusten sekä kapitalisaatiosopimusten kanssa. Liiton mukaan työryhmän omaksuma yleinen lähestymistapa on johdonmukainen eri sijoitusmuotojen verokohtelun neutraalisuuden näkökulmasta. Mahdolliset muutokset nykyisiin sijoituksiin ja säästöihin kohdistuvaan verotukseen on harkittava tarkoin.

”Säästämisen verottamisen osalta on erityisen tärkeätä, että veropolitiikka on ennustettavaa, johdonmukaista ja pitkäjänteistä”, julkilausuma linjaa.

Nimityksiä liiton toimielimiin

Veronmaksajain Keskusliiton hallituksen jäseniksi kaudelle 2018-2021 valittiin uudelleen yrittäjä Taija Härkki ja pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin pääekonomisti Mika Kuismanen ja johtaja Penna Urrila.

Valtuuskunnan jäseniksi uudelle kolmivuotiskaudelle valittiin kunnanjohtaja Kaj Gustafsson, KHT Minna Herlevi, varatuomari Tom Hoffström, KTM Jussi Hyvärinen, professori Janne Järvinen, tutkimuspäällikkö Matti Koivisto, toimitusjohtaja Kari Kyttälä, kirjanpitäjä Matti Leppänen, johtaja Kai Rissanen, OTK Olli Saarinen, fysioterapeutti Marja-Leena Taavila, HTM Tapani Tauriainen, KHT Ilkka Vairimaa, toimitusjohtaja Esko Viinikainen ja pankinjohtaja Seppo Yli-Antola.

 

Vuosikokouksen kannanotto 14.5.2018 (pdf)

Liiton puheenjohtajan Seppo Penttilän avauspuheenvuoro vuosikokouksessa 14.5.2018 (pdf)

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.