Veronmaksajien selvitys: Eläkkeiden verotus useimmilla ennallaan, suurten eläketulojen verotus kiristyy

04.12.2012  |  Vuosi 2012

Työeläkkeiden verotus ja nettoeläkkeiden ostovoima pysyvät vuonna 2013 suunnilleen ennallaan noin 40 000 euron eläketasoon asti. Sen sijaan suurten eläkkeiden verotus kiristyy selvästi uuden eläketulon lisäveron takia. Lisäveroa peritään 45 000 euroa ylittävästä eläketulosta.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tuoreesta Eläkeverotus muutoksessa -selvityksestä, jossa tarkastellaan eläkkeensaajan verotusta ja ostovoimaa 2000-luvulla kuudella eri eläketasolla. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien tutkimuspäällikkö Mikael Kirkko-Jaakkola.

Työeläkettä saavien eläkeläisten ostovoima vuonna 2013 on 16,1–18,4 prosenttia suurempi kuin vuonna 2000. Veronkevennykset ovat tukeneet työeläkkeensaajien ostovoiman kasvua merkittävästi.

Pelkkää työeläkettä saavien ostovoiman kasvusta noin kaksi kolmasosaa on tullut tuloveron kevennyksistä, kun tuloveroprosentit ovat laskeneet 5,7–8,7 prosenttiyksikköä ilman vuonna 2013 voimaan tulevaa Yle-veroa. Työeläkkeen ohella myös kansaneläkettä saavien ostovoiman kasvusta indeksi- ja tasokorotuksilla on ollut verotusta suurempi vaikutus ostovoiman kasvuun.

Vuonna 2013 verotus kiristyy ylimmällä tarkastellulla eläketasolla lähes kaksi prosenttiyksikköä. Nousu johtuu suurimmaksi osaksi uudesta eläketulon lisäverosta, jota maksetaan 6 prosenttia 45 000 euron ylittävästä eläketulosta. Myös työeläkkeiden 2,8 prosentin indeksikorotus nostaa veroprosenttia ylimmällä tulotasolla, koska veroasteikkoon ei tehdä inflaatio- ja ansiotasotarkistuksia.

Alemmilla eläketasoilla verotus pysyy ensi vuonna suunnilleen nykyisellään, jos uutta yleisradioveroa ei huomioida. Yle-vero kuitenkin kiristää tuloverotusta kaikilla eläketasoilla, sillä toisin kuin tähän mennessä, jo takuueläkkeen suuruista eläketuloa saavalta peritään jatkossa tuloveroa. Toisaalta television omistaneet eläkeläiset pääsevät maksamasta vanhaa televisiolupamaksua, joka vuonna 2012 on 252 euroa.

Lisätiedot:

Tutkimuspäällikkö Mikael Kirkko-Jaakkola, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7327
Tiedotuspäällikkö Leena Kurkinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7352

Eläkeverotus muutoksessa -selvitys (pdf)
Eläkeveroselvitykseen liittyviä kalvoja (pdf)

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.