Veronmaksajien Lehtinen Vero2014-tapahtumassa: Kehysriiheen malttia, veronkiristykset vievät umpikujaan

12.03.2014  |  Vuosi 2014

Hallitus ei saa liioitella kehysriihessä lyhyen aikavälin finanssipolitiikan kiristämistä, jotta ajankohtaista taantumaa ei muuteta omin päätöksin lamaksi. Valtiontalouden sopeuttaminen on siksi jaksotettava useille vuosille, totesi Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen avatessaan Vero2014-tapahtuman Helsingissä.

- Finanssipolitiikan liian raju kiristäminen vuonna 2015 olisi omaan jalkaan ampumista, johon hallituksen ei pidä kehysriihessä sortua.

- Talouskehitys on hauras, vienti ei vedä ja viime syksynä solmittu äärimaltillinen tupo pitää kansalaisten ostovoiman miinuksella ensi vuonna ilman mitään uusia kiristyksiäkin.

Lehtinen kannattaa Hetemäen asiantuntijaryhmänkin hiljattain esille nostamaa ajatusta näköpiirissä olevan valtiontalouden sopeutuksen jaksottamista useille vuosille.

- Talouspolitiikkaan tarvitaan nyt pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Talouden ongelmat eivät ratkea taikaiskusta eivätkä yhden vuoden aikana.

- Tällä kaavalla vuonna 2015 sopeutettaisiin ehkä miljardilla ja vuosina 2016–2018 kahdella miljardilla eurolla.

Maaliskuun kehysriihessä hallitus asettaa budjettiraamin seuraaville neljälle vuodelle eli vuosiksi 2015–2018. Nykyinen hallitus istuu kuitenkin enintään seuraaviin eduskuntavaaleihin asti eli laatii varsinaisen budjetin enää vuodelle 2015. Vuodesta 2016 alkaen sopeutuksen sisällön ratkaisee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen koottava uusi hallitus.

- Hallitusten vaihtuminen on kuin viestijuoksua, ja kehysbudjetti on se viestikapula. Sitä ei voi pudottaa, mutta kunkin hallituksen on juostava itse.

- Vaalit ja hallituksen vaihdokset eivät saa estää järkevää finanssipolitiikan mitoitusta ja ajoitusta. Valtiontalouden sopeuttamisessa riittää työtä nykyiselle ja seuraavallekin hallitukselle.

- On hyödyllistä, mikäli ensi vaalikaudella näillä näkymin tarvittavien uusien sopeutustoimien karkeasta mittaluokasta saavutetaan yhdensuuntaisia näkemyksiä hallituksessa ja oppositiossa.

Lehtinen katsoo, että verotuksen kiristämisen ajan on oltava jo ohi.

- Hallitus on tähän asti kiristänyt erityisellä innolla veroja, ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Umpikujaa ei kannata edetä enää pidemmälle.

- Julkisen talouden sopeuttamisessa on jatkossa keskityttävä menojen kasvun pitkäjänteiseen hillintään ja rakenneuudistuksiin.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Teemu Lehtisen esitys Vero2014-tapahtumassa (pdf)

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.