Veronmaksajien Lehtinen asiantuntijaryhmästä: Painopiste menosäästöihin, veronkiristysten aika ohi

13.02.2014  |  Vuosi 2014

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mielestä asiantuntijatyöryhmän raportti antaa tukea ajatukselle, jonka mukaan julkisen talouden sopeuttamisen on tulevaisuudessa painotuttava menosäästöihin, eikä enää lisäkiristyksiin veroissa.

- Nyt on kannettava erityistä huolta talouden kasvun edellytyksistä. Tällöin työn verotusta ei voida enää kiristää, ja muidenkin veronkiristysten roolin sopeutuksessa on syytä olla vähäinen.

- Myös tavoite hillitä menojen kasvua pitkällä aikavälillä puoltaa sopeutuksen painopisteen siirtämistä jatkossa menoihin, kuten ryhmäkin toteaa.

- Asiantuntijaryhmän arvioihin näistä kysymyksistä on helppo yhtyä, ja ne on syytä ottaa vakavasti tulevasta sopeutuksesta päätettäessä.

- Julkisen talouden sopeutustoimien painopisteen on oltava jatkossa selkeästi menosäästöissä. Verotuksen mittavan kiristämisen ajan on oltava ohi.

Lehtinen muistuttaa, että nykyisen hallituksen aikana on valtiontalouden tasapainottamisessa satsattu erityisellä innolla nimenomaan veronkiristyksiin. Verotusta on päätetty tällä vaalikaudella kiristää jo liki kolmen miljardin euron edestä.

- Siperia on tähän mennessä toivottavasti jo opettanut, että pelkkä jatkuva verotuksen kiristäminen ei auta valtiontaloutta tasapainoon.

- Hallitus on tähän asti kiristänyt massiivisesti veroja, ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Seuraavaksi on hillittävä menoja ja saatava talous elpymään.

Velkasuhteen taittaminen on hyvä tavoite sekä nykyiselle että seuraavalle hallitukselle. Finanssipolitiikassa oikea ajoitus on tärkeää, on varottava liian myötäsyklistä eli suhdanteita kärjistävää sopeuttamista. Siksi 2015 on syytä sopeuttaa vain maltillisesti.

- Asiantuntijaryhmän esitys sopeutustoimien jaksottamisesta on realistinen pohja mitoitukselle. Pääosa nyt näköpiirissä olevasta lisäsopeutuksesta on syytä suosiolla jättää tuleville vuosille.

- Vuonna 2015 järkevä lisäsopeutus voisi olla haarukassa 0,5–1,0 miljardia euroa, ja sen tulee painottua menosäästöihin, ei enää verotuksen lisäkiristyksiin.

Lehtisen mielestä hyödyllistä on, mikäli tarvittavien sopeutustoimien karkeasta mittaluokasta saavutetaan laajempi yhteisymmärrys sekä hallituksessa että oppositiossa. Kunkin hallituksen on kuitenkin vastattava omista päätöksistään. Julkisessa keskustelussa on puhuttu valmisteilla olevista rakenneuudistuksista, joiden vaikutukset ulottuvat väistämättä myös tulevalle vaalikaudelle.

- Verotuksen osalta on hyvin vaikea nähdä, että nykyinen hallitus voisi kovin pitkälle linjata tulevan vaalikauden uudistuksia.

- Seuraavissa vaaleissa kaikkien puolueiden on tuotava omat vero-ohjelmansa kansalaisten arvioitavaksi.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.