Veronmaksajien Lehtinen hallitusohjelmasta: Veroratkaisut tervetullut suunnanmuutos

19.06.2014  |  Vuosi 2014

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallitusohjelman talous- ja verolinjaa kohtuullisena kompromissina.

- Hyvää uudessa hallitusohjelmassa on kotimaisen kysynnän edistäminen aiemmin päätettyjä veronkiristyksiä purkamalla. Tämä on tervetullut suunnanmuutos aiempiin päätöksiin verrattuna, Lehtinen arvioi.

- Kauneusvirhe ratkaisussa on kuitenkin ansiotuloverotuksen ankaran progressiivisuuden jyrkentäminen entisestään jättämällä osa tuloluokista inflaatiotarkistuksen ulkopuolelle.

Lapsivähennyksen palauttaminen tuloverotukseen voi Lehtisen mielestä olla toimiva tapa tulla lapsiperheitä vastaan lapsilisiä leikattaessa. Lapsivähennyksen yksityiskohdat selviävät vasta jatkovalmistelussa.

- Tärkeää on kohdistaa uusi lapsivähennys tasapuolisesti kaikille lapsiperheille, niin kuin lapsilisäkin kohdistuu, korostaa Lehtinen.

Hallituksen ohjelmaneuvottelussa tekemät päätökset merkitsevät ansiotulojen verotuksen pysymistä ensi vuonna käytännössä ennallaan. Esimerkiksi keskituloisen 3 224 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti pysyy 31,0 prosentissa.

Nettopalkan ostovoima laskee vuonna 2015. Keskituloisen palkansaajan ostovoima alenee 0,6 prosenttia.

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton arvioissa on hallituksen ohjelmaneuvottelussa tekemien veropäätösten lisäksi huomioitu myös odotetut työeläkemaksujen muutokset sekä arvioidun ansio- ja hintakehityksen vaikutukset veroihin ja ostovoimaan. 

Laskelmassa ansiotason oletetaan nousevan keskimäärin 1,2 prosenttia ja hintatason 1,7 prosenttia vuonna 2015.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Palkansaajan tuloveroprosentti 1991–2015 sekä ansiotason ja ostovoiman muutoksia 2000–2015 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.