Veronmaksajien Lehtinen: VM:n virkamiesjohdolla hyvät talouslääkkeet

19.03.2015  |  Vuosi 2015

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtiovarainministeriön virkamiesjohdon julkaisemia talousteesejä hyvänä pohjana seuraavan hallituksen talouspolitiikalle.

- Tärkeä VM:n viesti on, että julkisen talouden sopeutus on jatkossa tehtävä ilman kokonaisverotuksen kiristämistä.

- Veroasteessa on tullut katto vastaan, ja tarvittava sopeutus on jatkossa toimeenpantava menopuolella.

Lehtinen pitää myös tervetulleena VM:n selkeää viestiä tarvittavan sopeutuksen mittaluokasta. Tämä toimii hyvänä kehystyksenä vaalien alla käytävälle talouskeskustelulle.

Olennaista on huomata, että mittavaa sopeutustarvetta nähdään sekä valtion että kuntien taloudessa, ja että molemmat on syytä tehdä ilman verotuksen kiristämistä. Valtion sopeutustarpeeksi arvioidaan 4 miljardia ja kuntien 2 miljardia euroa.

- Kuntien tehtävät tulee mitoittaa niin, että ne voidaan rahoittaa kunnallisverotusta kiristämättä. Kuntatalouden sopeutus voidaan tehdä tehtäviä ja velvoitteita karsimalla sekä toimintaa tehostamalla. Näihin VM:n virkamiesten linjauksiin on helppo yhtyä.

- Kunnallisverotuksen kiristyskierteestä on päästävä eroon.

Lehtinen pitää mielenkiintoisena VM:n virkamiesjohdon näkemystä sote-uudistuksesta. Tähän asti eniten esillä olleiden kuntayhtymämallin ja maakuntamallin rinnalla he väläyttävät myös mahdollisuutta siirtää palvelujen järjestämis- ja rahoitusvastuu valtiolle. Sote-budjettikehystä myös korostetaan.

- Sote-keskustelu on tähän asti ollut liian yksipuolista, kun on korostettu vain alueellista päätöksentekoa.

- On välttämätöntä estää sote:n kustannuspaineiden purkautumiin kunnallisverojen korotuksiin. Tätä huolta on entisestään lisännyt puhe kunnallisverojen rinnalle kaavaillusta uudesta maakuntavaltuustojen itsenäisesti päättämästä maakuntaverosta.

- Oikea vastaus sote:n haasteisiin ei ole verojen korottaminen vaan menopaineiden hillitseminen toimintaa järkeistämällä. Siinä eivät pelkät hallintohimmelit auta, vaan tarvitaan myös selvä kustannusraami.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, 0400 414 652 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.