Veronmaksajien Kaari: Työmatkakulujen vähentämistä pitää itse vaatia veroilmoituksessa

31.03.2016  |  Vuosi 2016

”Verotus ei ole vielä niin automaattista, että kaikki verovähennykset saisi vaatimatta niitä itse”, Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari muistuttaa.

”Esimerkiksi matkakulut eivät siirry vuoden vaihteessa saapuvalta perusverokortilta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne näkyvät ilmoituksessa vain, jos olet ilmoittanut ne hankkiessasi uuden verokortin eli niin sanotun muutosverokortin”, Kaari ohjeistaa.

”Älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan esitäytetylle veroilmoitukselle.”

”Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 750 euroa, joten saat täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 750 euroa viime vuonna”, Kaari kertoo.

”Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa”, hän jatkaa.

Myös kotitalousvähennystä pitää itse hakea. Jos olet viime vuonna esimerkiksi remontoinut kotia tai kesämökkiä, nyt on aika vaatia siitä kotitalousvähennystä.

Esitäytetty veroilmoitus on muutenkin syytä käydä huolella läpi. Puuttuvat tiedot tulee täydentää ja mahdolliset virheet korjata.

Veroilmoituksen tiedot on saatu eri lähteistä, kuten työnantajalta ja pankeista. Yleensä ne ovat oikein.

”Verottajalla ei kuitenkaan ole hallussaan kaikkia tietoja. Yllättävän moni jättää esimerkiksi vuokratulot ilmoittamatta, koska luulee tiedon vuokratulojen oikeasta määrästä jo olevan verotoimistossa”, Kaari toteaa.

”Luulo on väärä. Jos vuokria ei ilmoita nimenomaan veroilmoituksella, joutuu maksamaan veronkorotusta, vaikka ennakkoverot vuokratuloista olisi maksettu”, hän jatkaa.

Voit tehdä korjaukset ja täydennykset lomakkeen ohella sähköisesti osoitteessa
www.vero.fi/veroilmoitus. Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on joko 4.5. tai 13.5.2016. Päivämäärä on merkitty lomakkeelle. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

”Neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta
veronmaksajat.fi/veroilmoitus”, Kaari muistuttaa.

Verohallinto maksaa veronpalautukset tänä vuonna edellisiä vuosia aikaisemmin eli jo marraskuussa 2016. Jäännösverojen ensimmäinen eräpäivä on 25.11.2016 ja toinen eräpäivä 1.2.2017.

Lisätietoja:
johtava lakimies Päivi Kaari, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7339
viestintäpäällikkö Leena Kurkinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7205

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.