Kustannusten korvaamisesta arpajaiset?

14.05.2012  |  Vuosi 2012

Hallitus teki kehysriihessään pitkän rivin linjauksia tulevista veromuutoksista. Suurimmat lisätuotot aiotaan haalia arvonlisäveroa ja tuloverotusta kiristämällä.

Tältä osin hallituksen linjaukset olivat suoraviivaista verotuksen tason kiristämistä, jossa ei kuitenkaan rikottu verotuksen perusperiaatteita vastaan.

Hallituksen kummallinen linjaus työmatkojen kilometrikorvausten leikkaamisesta on sen sijaan kovin erilainen tarina.

* * *

Kilometrikorvauksissa on kyse siitä, että työnantajan on voitava korvata työntekijälle hänen omaisuutensa käyttämisestä aiheutuvat kustannukset.

Tällainen kustannusten korvaaminen ei voi olla saajalleen palkkatuloa. Tähän asti periaatetta on vaalittu huolella. Kustannusten korvausten määrät on jo vuosikymmenten ajan vahvistettu verottajan toimesta ilman poliittista painostusta.

Ei ole tullut kuuloonkaan, että hallitus tekisi valtion taloutta paikatakseen yksipuolisen poliittisen päätöksen leikata työnantajan työntekijälle suorittamia verovapaita kustannusten korvauksia.

Kustannukset ovat kustannuksia, eikä niiden määrään vaikuta se, sattuuko kulloisellakin hallituksella olemaan rahapula.

* * *

Verotuksessa siirrytään helposti mielivallan suuntaan, jos ministerivoimin erilaisissa riihi-istunnoissa väännetään työssäkäynnistä aiheutuvien kustannusten määrän kaltaisista asioista.

Kilometrikorvausten leikkaushankkeessa on kyse 70 miljoonasta eurosta, ei siis kokonaismäärältään järisyttävän suuresta summasta. Kysymys on kuitenkin tätä mittaluokkaa suurempi kahdesta syystä.

Ensinnäkin kysymys on periaatteellisesti tärkeä ja myös taloudellisesti merkittävä niille, joita se koskee.

Jos tällä kertaa isketään työnsä takia erityisen pitkiä matkoja ajamaan joutuviin palkansaajiin, niin mikä ryhmä valitaan perusteiltaan kyseenalaisen kiristämisen kohteeksi seuraavaksi?
 
Toiseksi tällainen poliittinen kustannusarviointi herättää todella huolestuttavan näköalan vastaavista mielivaltaisista toimista myös jatkossa.

Jos kilometrikorvausten leikkaamiseen riittää poliittinen tarkoituksenmukaisuus, mitä tapahtuu seuraavaksi vaikkapa päivärahoille?

* * *

Aivan vastaava tilanne on myös tulonhankinnasta aiheutuvien menojen vähentämisessä tulonsaajan verotuksessa. Nämä ovat niin kutsuttuja luonnollisia vähennyksiä, joiden mitoittaminen ei voi eikä saa perustua pelkkään poliittiseen harkintaan.

Työntekijälle ei saa muodostua verotettavaa tuloa siitä, että työnantaja korvaa hänelle työn tekemisestä aiheutuvia kustannuksia. Ja työntekijän on voitava vähentää omassa verotuksessaan ne tulonhankinnasta aiheutuvat kustannukset, joita työnantaja ei hänelle korvaa.

Näitä perusperiaatteita on tähän asti pyritty verotuksessa vaalimaan, ja siksi hallituksen nyt valitsema linja politisoida tulonhankinnan kustannusten verokohtelua koskevat päätökset on erityisen huolestuttava.


Teemu Lehtinen, toimitusjohtaja
Veronmaksajain Keskusliitto

Kolumni ilmestyi Taloustaito-lehdessä 16.5.2012

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.