Turvasatamassakin tuulee

13.08.2012  |  Vuosi 2012

Eurokriisin kärjistyminen näkyy selvimmin euroalueen maiden rajusti kasvaneissa korkoeroissa.

Kriisimaiden lainakorot pysyvät taivaissa ja vastaavasti turvasatamiksi koettujen maiden maksamat korot ovat painuneet pohjalukemiin.
 
Turvasatamien valtiolainoihin sijoittavat ovat parhaimmillaan hyväksyneet jopa negatiivisen tuoton sijoituksilleen.

Tätä kirjoitettaessa Saksan lyhytaikaisiin valtiolainoihin sijoittavan saama tuotto on hieman negatiivinen kahden vuoden laina-aikaan saakka.

Saksan valtiolle rahaa lainaavat ovat siis tällä hetkellä valmiita maksamaan eräänlaista vakuutusmaksua siitä hyvästä, että uskovat saavansa rahansa varmasti takaisin kahden vuoden kuluttua.

Sanomattakin on selvää, ettei tällainen tilanne ole rahoitusmarkkinoilla terve.

* * *

Suomi on tällä hetkellä liki Saksan veroinen turvasatama sijoittajien silmissä.

Tätä kirjoitettaessa Suomen kymmenvuotisilta lainoilta vaadittava tuotto on 1,57%, kun Saksan vastaava luku on 1,48%.

Myös Suomen valtiota hellitään siis nyt poikkeuksellisen alhaisilla koroilla, mikä pienentää mukavasti lainanotosta aiheutuvia menoja.

Esimerkiksi Suomen valtion tänä keväänä liikkeelle laskemalle viisivuotiselle lainalle sijoittajat olivat valmiita hyväksymään alle prosentin suuruisen vuosittaisen tuoton.

* * *

Turvasatamaksi tai kriisimaaksi ei päädytä pelkän päivän tilanteen perusteella.

Sijoittajat katsovat pitkää linjaa, talouspolitiikan johdonmukaisuutta ja luotettavuutta sekä tulevaisuuden näkymiä.

Hyvä esimerkki rahoitusmarkkinoiden puuttuvasta luottamuksesta on Italia, jolle rahaa ei suostuta lainaamaan kohtuullisella korolla, vaikka julkisen talouden alijäämä on yksi euroalueen alhaisimmista ja vallassa olevan virkamieshallituksen talouspolitiikka on kurinalaista.

Sijoittajat vaativat kuitenkin Italialle annetulle kymmenvuotiselle lainalle tällä hetkellä noin kuuden prosentin tuoton.

Italian perusongelma ei ole tämä päivä vaan epävarmuus tulevaisuudesta. Mitä tapahtuu ensi keväänä pidettävien parlamenttivaalien jälkeen? Jatkuuko uudistuspolitiikka ja talouden tasapainottaminen? Puoli vuotta on lyhyt aika velkojan näkökulmasta.

On ymmärrettävää, että Italiassa koetaan markkinoiden sitkeä epäluottamus maan talouden hoitoon epäoikeutettuna. Ainoa kestävä tapa vaikuttaa asiaan on kuitenkin Italian itsensä pitkäjänteinen ja luottamusta herättävä toiminta.

Saksa ja Suomi eivät viime kädessä voi siirtää omaa uskottavuuttaan velallisina esimerkiksi Italian tai Espanjan käyttöön.

* * *

Meidän suomalaisten ei ole syytä ylen määrin riemuita tämänhetkisestä asemastamme rahojen turvasatamana.

Turvasatamia tarvitaan nimittäin vain silloin, kun on myös kriisimaita. Ja Suomella on tällä hetkellä turhan monta ja turhan isoa kriisimaata kumppaneina yhteisessä valuutassa. Jos niillä menee huonosti, ei meilläkään mene hyvin.

Voimme siis todella hengähtää vasta sitten, kun myös euroalueen kumppanimme koetaan jälleen turvallisiksi lainanottajiksi.

Teemu Lehtinen, toimitusjohtaja
Veronmaksajain Keskusliitto


Kolumni ilmestyi Taloustaito-lehdessä 15.8.2012

 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.