Ajoneuvoveron tarkistus hoituu maksutta netissä

23.10.2015  |  Uutiset

Trafi on uudistanut ajoneuvoverojen tarkistuspalvelunsa. Palvelusta voi hakea maksutta ajoneuvoliikennerekisterissä olevien ajoneuvojen verotietoja rekisteritunnuksella.

Ajoneuvoveropalvelusta näkee auton erääntyneet ja erääntyvät ajoneuvoverot. Erääntyneistä ajoneuvoveroista näkee muun muassa verokauden, eräpäivän, puuttuvan veron määrän ja laskun viitetiedot. Ajoneuvoveron maksamisesta vastaa ajoneuvon haltija. Jollei autolla ole haltijaa, verovelvollinen on auton omistaja. 

Ajoneuvoveron maksamatta jättäminen on luottotietoyhtiö Bisnoden mukaan yleisin syy maksuhäiriömerkintään. Suomen Asiakastiedon mukaan syys-lokakuun vaihteessa maksuhäiriömerkintä oli jo 370 000 henkilöllä.

”Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Käyttövoimavero määrätään ajoneuvolle, jota käytetään muulla voimalla tai polttoaineella kuin moottoribensiinillä. Keskimääräinen henkilöautoilta kannettava ajoneuvoveron perusvero on noin 170 euroa vuodessa. Kun kaikki otetaan huomioon kaikki verotettavat ajoneuvot, ajoneuvovero on keskimäärin 330 euroa vuodessa. Vuonna 2014 maksumuistutuksia lähetettiin noin 650 000, kertoo kehityspäällikkö Seppo Ollikainen Trafista.

Ajoneuvoveron voi maksaa myös useammassa erässä. Vaivattomin tapa maksaa ajoneuvovero on e-lasku, jolloin kaikki maksussa tarvittavat tiedot tulevat oikein.

Mitä veron maksamatta jättämisestä seuraa?

”Autolla ei saa ajaa, jos siitä on erääntynyttä veroa maksamatta. Jos auto myydään, käyttökielto koskee myös mahdollista auton uutta omistajaa tai haltijaa. Ajoneuvon käyttökielto astuu voimaan heti.”

Maksamatta jäänyt ajoneuvovero on ulosottokelpoinen heti eräpäivän jälkeen. ”Maksumuistutus lähetetään 14 päivää eräpäivän jälkeen ja ulosottajalle ajoneuvovero lähtee kolmen kuukauden (90 pv) kuluttua eräpäivästä”, Seppo Ollikainen sanoo.

”Palvelusta näkee myös Trafin pankkiyhteystiedot, joten näiden tietojen perusteella pystyy maksamaan myös erääntyneet ajoneuvoverot ilman, että pitää odotella niistä maksumuistutusta”, lisää johtava asiantuntija Maaria Toikka.

Ajoneuvoverojen tarkistuspalvelu on maksuton, ja sieltä voi halutessaan tallentaa tai tulostaa verotiedot.

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.