Veronmaksajien Korpela: Espanjassa asuvien eläkkeet siirtynevät verolle Suomessa

24.04.2015  |  Uutiset

Suomen ja Espanjan välillä on neuvoteltu uusi verosopimus. Mikäli sopimus on viimeaikaisten uusimpien verosopimusten mukainen, Espanjassa asuvien eläkkeet verotetaan jatkossa Suomessa, arvioi Veronmaksajien lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

Suomen ja Espanjan kahdenvälinen verosopimus uusitaan, kertoi Ylen uutiset torstaina. Ylen mukaan  neuvottelutulos on syntynyt, mutta sisältö julkaistaan vasta kun sopimuksella on poliittinen hyväksyntä. Kahdenvälinen verosopimus määrittää sen, miten Suomessa asuvia espanjalaisia ja Espanjassa asuvia suomalaisia verotetaan.

”Mikäli sopimus on uusimpien viimeaikaisten verosopimusten mukainen, Suomesta maksetut työeläkkeet verotetaan ensin Suomessa ja sitten Espanjassa myös Espanjassa pidempään asuneilta”, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

Nykyisen verosopimuksen mukaan Suomesta maksetut eläkkeet on verotettu vain Espanjassa. Korpelan mukaan Espanjassa eläkkeiden verotus on tiettävästi edelleen kevyempi kuin suomalainen verotus. Monien Espanjassa asuvien suomalaisten eläkkeisiin on siis luvassa verotuksen kiristyminen.

Kun molemmilla mailla on verotusoikeus, asunvaltio verottaa vain silloin, jos siellä on korkeampi veroprosentti. Siten Espanja ei määräisi suomalaisesta eläkkeestä veroa. 

Viimeiset Euroopan maat, joissa suomalaiset yksityisalojen eläkeläiset eivät maksa verojaan Suomeen, ovat Ranska ja Portugali.

”Valtion ja kuntien virkaeläkkeistä verot perii kaikkialla Suomi”, Korpela toteaa.

 Satu Alavalkama

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.