Autojen päästömittaustapa muuttuu – uusi autoverotaulukko käyttöön syyskuussa

27.08.2018  |  Uutiset

Uusi autoverotaulukko WLTP-menetelmällä mitatuille autoille otetaan käyttöön 1. syyskuuta. Uuteen WLTP-mittaukseen siirrytään, koska NEDC-mittausten tulokset eroavat autojen todellisesta kulutuksesta ja päästöistä.

Uutta autoverotaulukkoa sovelletaan autoihin, joiden CO2-päästötieto on mitattu WLTP-menetelmällä ja jotka rekisteröidään tai otetaan käyttöön 1.9.2018 tai sen jälkeen. Auton verotuksessa sovelletaan WLTP-mittaustavan mukaista päästöarvoa.

Uusien verotaulukoiden voimaantuloon asti autot verotetaan nykyisten verotaulukoiden mukaan niidenkin autojen osalta, joilla on uuden WLTP-menetelmän mukainen mittaustulos. Tällöin verotuksessa sovelletaan verovelvollisen eduksi niin sanottua takaisinlaskettua arvoa.

Jos auto on tilattu ennen 1.9.2018 ja sen veron määräytymispäivä on tämän jälkeen, verotuksessa voidaan soveltaa verovelvollisen tai verosta vastuussa olevan vaatimuksesta vanhaa autoverotaulukkoa. Verovelvollisen tai verosta vastuussa olevan on esitettävä vaatimus veroilmoituksella.

Uusi ajoneuvoverotaulukko WLTP-menetelmällä mitatuille autoille tulee voimaan 1.1.2019. Taulukko koskee 1.1.2020 sekä sen jälkeisiä veropäiviä, ja sitä sovelletaan kaikkiin autoihin, joiden CO2-päästötieto on mitattu WLTP-menetelmällä. Muihin kuin WLTP-menetelmällä mitattuihin autoihin sovelletaan jatkossakin nykyisiä ajoneuvoverotaulukoita.

Muutoksen jälkeen joidenkin autojen kuluttajahinta laskee, joidenkin pysyy ennallaan ja joidenkin nousee. Uuden WLTP-päästömittaustavan arvioidaan tuottavan keskimäärin 22 prosenttia suuremmat CO2-arvot kuin nykyisen mittaustavan. Uusiin CO2-arvoihin siirrytään vähitellen.

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.