Digijulkaisujen arvonlisäveroon tulossa vihdoin alennus EU:ssa

02.10.2018  |  Uutiset

Digitaalisten julkaisujen arvonlisäverosta päästiin sopuun EU:ssa tiistaina. Tulevaisuudessa jäsenmaat voivat soveltaa sähköisiin kirjoihin, sanomalehtiin ja aikakauslehtiin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin julkaisuihin, valtiovarainministerö kertoo tiedotteessaan.

Tähän asti sähköisiin julkaisuihin on pitänyt soveltaa yleistä arvonlisäverokantaa, vaikka paperille painetut julkaisut on voitu myydä alemmalla verokannalla. Suomessa lehtitilausten ja kirjojen verokanta on 10 prosenttia ja digitaalisten julkaisujen 24 prosenttia.

Jokainen jäsenvaltio päättää itse, käyttääkö se hyväkseen mahdollisuutta laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa.

Suomi ratkaisee myöhemmin, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa. Arvonlisädirektiivin muutos vaatii vielä neuvoston lopullisen hyväksynnän.

Sipilän hallitus toteaa heinäkuussa esitellyssä mediapoliittisessa ohjelmassaan, että e-lehtien ja e-kirjojen arvonlisävero lasketaan samalle tasolle printtiversioiden kanssa heti, kun direktiivimuutos mahdollistaa sen. Ohjelman mukaan digijulkaisujen arvonlisäveron laskeminen 10 prosenttiin vähentäisi valtion verotuloja noin 13,5 miljoonaa euroa vuosittain. 

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.