Ensimmäiset veronpalautukset pankkitileillä 4. heinäkuuta – useimmat saavat palautuksensa elo- tai syyskuussa

26.06.2019  |  Uutiset

Heinäkuussa veronpalautuksensa saa 157 000 ammatin- ja liikkeenharjoittajaa. Heille maksetaan veronpalautuksia yhteensä 169 miljoonaa euroa. Veronpalautusten maksupäivä on 4.7. Jotta veronpalautuksen saa pankkitilille 4.7., on uusi tilinumero tai muuttunut tilinumero ilmoitettava Omaverossa vielä tänään 26.6.

Jäännösveroja eli mätkyjä maksaa heinäkuussa noin 43 000 ammatin- ja liikkeenharjoittajalla yhteensä 17 miljoonaa euroa. Jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on näillä asiakkailla 1.7. Jos jäännösvero on yli 170 euroa tai enemmän, summa on jaettu kahteen erään. Toisen erän eräpäivä on tällöin 2.9. Jäännösveron maksutiedot saa verotuspäätöksestä tai Omaverosta.

Verotus päättyy eri aikoina

Verotus päättyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa eri aikaan eri asiakkailla. Tämän vuoksi veronpalautusten maksupäivät tai jäännösveron eräpäivät eivät enää ole kaikille samat.

Enemmistö ammatin- ja liikkeenharjoittajista saa veronpalautuksensa heinäkuussa, suurin osa palkansaajista ja eläkeläisistä elo- tai syyskuussa.

Veronpalautusten maksupäiviä on nykyisin yhteensä kuusi. Veronpalautuksensa voi siis saada heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Veronpalautusten maksuajankohta riippuu siitä, milloin asiakkaan oma verotus päättyy. Samoin myös jäännösverot tulevat maksettavaksi heinäkuun ja helmikuun välisenä aikana vaihdellen oman verotuksen päättymisajankohdan mukaan.

Heinäkuussa veronpalautusta saavilla tai jäännösveroa maksavilla ammatin- ja liikkeenharjoittajilla verotus päättyi toukokuussa. Suurimmalla osalla palkansaajista ja eläkeläisistä verotus päättyy kesäkuussa, jolloin veronpalautusten maksupäivä on 6.8. tai jäännösveron eräpäivät ovat 1.8. ja 1.10.

Alustavien arvioiden mukaan veronpalautuksia maksetaan elokuussa 1,7 miljoonalle asiakkaalle yhteensä 806 miljoonaa euroa. Jäännösveroja erääntyy elokuussa puolestaan 224 000 asiakkaalla yhteensä 89 miljoonaa euroa. Myös syyskuulle on tiedossa iso veronpalautuspotti.

Verotus päättyy kaikilla viimeistään lokakuun loppuun mennessä, jolloin veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa ja vastaavasti mahdollinen jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on joulukuussa.

Keväällä ilmoitettu veronpalautuksen maksupäivä voi vielä siirtyä myöhemmäksi. Myös veronpalautuksen tai jäännösveron määrä saattaa muuttua.

Yleisimmät syyt päivämäärien siirtymiselle eteenpäin ovat:

  • Olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi (esim. ilmoittanut matkakuluja tai kotitalousvähennyksen).  
  • Puoliso teki muutoksia veroilmoitukseensa. Puolisoiden verotus päättyy aina samaan aikaan.
  • Verohallinto sai verotusta koskevia tietoja sivullisilta tahoilta, kuten esimerkiksi työnantajalta tai pankilta.
  • Verohallinto tutkii vielä verotusta tarkemmin.

Jos verotuksen päättymispäivä sekä ja maksu- tai eräpäivät siirtyvät eteenpäin, asiasta saa tiedon joko uudella verotuspäätöksellä tai kirjeellä, jossa kerrotaan verotuksen jatkumisesta.

Jos on ottanut käyttöönsä suomi.fi-viestit, saa ilmoituksen sähköpostiinsa silloin, kun uusi päätös tai kirje on luettavissa Omaverossa. Kirjeen saapuminen postitse voi kestää. Omaverosta kirje on luettavissa heti.

PALAUTUSKORKO JA VIIVÄSTYSKORKO Verohallinto maksaa veronpalautukselle palautuskorkoa veronpalautuksen maksupäivään asti. Palautuskoron määrä vuonna 2019 on 0,5 %. Asiakkaan pitää puolestaan maksaa jäännösverolle huojennettua viivästyskorkoa, joka on laskettu valmiiksi jäännösveron eräpäivään asti. Huojennetun viivästyskoron määrä vuonna 2019 on 2 %.

Veronpalautus maksuosoituksena pankkiin

Veronpalautuksesi maksetaan maksuosoituksena OP-ryhmän Osuuspankin välityksellä, jos et ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa riittävän ajoissa.

Osuuspankit perivät maksuosoituksen lunastamisesta palveluhinnastonsa mukaisen maksun. Koska lunastus on maksullinen, Verohallinto ei maksa alle 15 euron palautusta maksuosoituksena, ellet erikseen pyydä sitä.

Saat OP:sta ilmoituksen maksuosoituksesta siihen osoitteeseen, joka on Verohallinnon tiedossa. Osoitteen on oltava Suomessa, jotta maksuosoituksen voi saada.

Kun olet saanut ilmoituksen, voit lunastaa veronpalautuksen niistä OP-ryhmän Osuuspankin konttoreista, jotka tarjoavat kassapalveluita. Maksuosoitus pitää lunastaa 28 päivän kuluessa.

Tarkemmat ohjeet ovat pankin lähettämässä ilmoituksessa. Ilmoitus on hyvä olla mukana, kun lunastat veronpalautuksesi.

Jos et lunasta maksuosoitusta 28 päivän kuluessa, raha palautuu takaisin Verohallintoon. Saat sen jälkeen postitse tilinumerotiedustelun Verohallinnolta. Kun olet ilmoittanut tilinumerosi Omaverossa, saat palautuksen tilillesi noin viikon kuluessa.

Tilinumeron voi ilmoittaa myös lomakkeella. Jos ilmoitat tilinumeron paperilomakkeella, ilmoituksen käsittelyssä voi olla viiveitä.

Verotuspäätöksellä ilmoitettu veronpalautuksen maksupäivä Tilinumeron viimeinen ilmoituspäivä Omaverossa Tilinumeron viimeinen ilmoituspäivä lomakkeella
4.7.2019 26.6.2019 14.5.2019
6.8.2019 29.7.2019 14.5.2019
4.9.2019 27.8.2019 5.8.2019
4.10.2019 26.9.2019 2.9.2019
5.11.2019 28.10.2019 7.10.2019
4.12.2019 26.11.2019 4.11.2019

 Lähde: Verohallinto

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.