KHO: Vuokratun vapaa-ajanasunnon omistaja saa vähentää kulut

23.08.2017  |  Uutiset

Tuoreen KHO:n päätöksen mukaan omistaja sai vähentää vapaa-ajanasuntonsa kulut ja poistot myös niiltä päiviltä, jolloin asunto oli tyhjillään. Vapaa-ajanasunto oli vuokrattavana vuokravälittäjällä. 

Henkilö käytti hiihtokeskuksen lähettyvillä sijaitsevaa vapaa-ajanasuntoa alun perin vain itse. Vuonna 2011 hän teki välittäjän kanssa sopimuksen vapaa-ajanasuntonsa välittämisestä vuokrattavaksi lyhytaikaisilla vuokrasopimuksilla. Tämän jälkeen myös omistaja käytti varausjärjestelmää, kun hän varasi asunnon omaan käyttöönsä.

Vuonna 2012 omistaja käytti vapaa-ajanasuntoa itse 70 vuorokautta, ja asunto oli vuokrattuna 105 päivää. Muun ajan asunto oli vuonna 2012 tyhjillään.

Merkittävää kulujen ja poistojen vähennyskelpoisuuden kannalta oli, että vuonna 2012 asuntoa oli käytetty pääasiassa tulonhankintaan. KHO toteaa, että verovelvollisella on oikeus vähentää pääomatuloistaan niiden hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneet menot myös päiviltä, jolloin asunto oli tyhjillään eikä vai niiltä päiviltä, jolloin asunto oli vuokralla. 

KHO:n päätöksen perusteluissa todetaan myös, että vuokraustoiminnalle on tyypillistä, että asunnot ovat osan ajasta tyhjillään. 

Kun kulujen ja poistojen vähennyskelposuutta arvioidaan, ei KHO:n mukaan merkitystä ollut sillä, että vapaa-ajanasunto oli alun perin hankittu omaa käyttöä varten. 

"KHO:n päätös merkitsee sitä, että monella vapaa-ajan asuntoaan vuokranneella on mahdollisuus saada muutos omaan verotukseensa, sillä verotuksessa kuluja on hyväksytty yleensä vähennyksenä vain siltä ajalta, kun vapaa-ajan asunto on ollut vuokralla. Myös Verohallinnolla on tarve muuttaa ohjettaan, jonka mukaan vuokratulosta vähennyskelpoisiksi on katsottu ainoastaan vuokra-aikaan kohdistuvat kulut, jos välityssopimus mahdollistaa loma-asunnon oman käytön", Veronmaksajien johtava lakimies Juha Koponen sanoo.

Minna Petäinen

KHO:n päätös 2017:131

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.