Kolme ohjetta verkko-ostoksen tullaamiseen

23.07.2021  |  Uutiset

Heinäkuun alusta lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on pitänyt maksaa arvonlisävero ja ne on pitänyt tullata. Arvonlisäveron lakimuutoksen tavoitteena on ollut tasavertaisempi kilpailutilanne muun muassa suomalaisille yrityksille, sillä aiemmin EU:n ulkopuolelta tilattavat pikkulähetykset tuotiin maahan verottomina. 

Tullin asiakaspalvelussa yhteydenottojen määrä on kasvanut yli kolminkertaiseksi edelliseen vuoteen verrattuna. Tulli antaa ohjeet uusien tullaajien kolmeen yleisimpään kysymykseen:

  1. Jos ei tiedä, mitä tullattava lähetys sisältää? Kysy lähettäjältä. Verkkokaupan tilaushistoriasta löytyy usein seurantakoodit, joiden avulla voi etsiä lähetyksiä. Myös lähetyksen paino tai tilauspäivä voi olla avuksi. Lisäksi netistä löytyvät erilaiset lähetysten seurantapalvelut saattavat tarjota tietoa seurantakoodeista. Tullattavat lähetykset eivät ole Tullissa vaan kuljetusliikkeiden varastoissa, joten Tulli ei voi selvittää lähetysten sisältöjä.

  2. Mistä kaikesta maksetaan arvonlisäveroa enintään 150 euron lähetyksissä? Arvonlisäveroperusteena on yleensä tavaran tullausarvo. Tullausarvo on yleensä tavaran ostohinta ja kuljetuskustannukset. Lisäksi mahdollisesta Postin käsittelymaksusta maksetaan arvonlisäveroa.

  3. Mikä on IOSS? Arvonlisäveron erityisjärjestelmä Import One Stop Shop (IOSS) mahdollistaa asiakkaalle arvonlisäveron maksamisen Suomeen jo tilauksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisista ostoksista. IOSS-lähetys tulee yleensä suoraan vastaanottajalle, koska kuljetusliike tullaa lähetyksen tämän puolesta. Jos vastaanottaja joutuu kuitenkin tullaamaan lähetyksen itse, IOSS-lähetyksenä tavaran saa tullata vain, jos on maksanut Suomen tai EU:n arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä. Tämän näkee esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta. IOSS-tunnuksen saa myyjältä. Kannustamme suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan etukäteen, että myyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään.

Lähde: Tulli

Satu Alavalkama

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.