Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti alittaa ensi vuonna 20 prosenttia

17.11.2017  |  Uutiset

Koko maan keskimääräinen tuloveroprosentti on ensi vuonna 19,86, ja se laskee ensimmäisen kerran 20 vuoteen. Tämä johtuu pitkälti Helsingin puolen prosenttiyksikön veronalennuksesta.

Kunnallisvero laskee ensi vuonna noin 700 000 asukkaalla ja nousee 420 000 asukkaalla.  

Veroprosentti laskee vuonna 2018 kuudessa kunnassa ja nousee 53 kunnassa. Korottajia on kuusi enemmän kuin viime vuonna. Yli puolella kunnista veroprosentti on 21,00 tai yli. 

Veroprosenttia laskee kuusi kuntaa: Helsinki, Kustavi, Laitila, Maarianhamina, Pukkila ja Savonlinna. Veroprosenttiaan nostaa 53 kuntaa, joista kolme suurinta ovat Lahti, Nokia ja Kemi. Tuloveroprosenttien muutokset pienentävät kuntien verotuloja noin 38 miljoonaa euroa.

Tyypillisin korotus ensi vuodelle on 0,50 prosenttiyksikköä. Suurin korotus on 1,00 prosenttiyksikköä, joka tehtiin yhteensä kymmenessä kunnassa.

"Veronkorotusten syynä on usein valtionosuuksien leikkaukset, jotka perustuvat hallituksen kilpailukykysopimuksen ja erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen ylimitoitettuihin säästöarvioihin. Myös investoinnit, erityisesti kouluhankkeet, vaativat rahoitusta", Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio toteaa.

Korkeimmat Manner-Suomen kunnallisveroprosentit ovat ensi vuonna Jämijärvellä, Teuvalla ja Reisjärvellä, 22,50 prosenttia. Alhaisin Manner-Suomen veroprosentti on Kauniaisissa, 17,00 prosenttia. Ero korkeimman ja alhaisimman veroprosentin välillä pysyy 5,50 prosenttiyksikössä.

Keskituloinen, noin 3 600 euroa kuukaudessa tienaava palkansaaja maksaa kunnallisveroa keskimäärin noin 7 200 euroa vuodessa.

Kiinteistöveroprosentti kiristyy 53 kunnassa

Yleinen, vakituisen asuinrakennuksen tai muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousee yhteensä 53 kunnassa.

Kiinteistöveroprosenttien korotukset ja tuulivoimaloiden kiinteistöverotuksen muutos lisäävät kuntien verotuloja yhteensä 16,9 miljoonaa euroa.

Kiinteistöverojen yhteenlaskettu tuotto on ensi vuonna arviolta 1,8 miljardia euroa. Se on Kuntaliiton mukaan noin neljä prosenttia kuntien tuloista.

Koiraveroa ei peritä ensi vuonna enää yhdessäkään kunnassa.

Tuloveroprosenttiaan korottaneiden kuntien määrä on 53 ei 52, kuten Kuntaliiton 17.11.2017 lähettämässä tiedotteessa ensin kerrottiin. Veroprosenttiaan korottavia kuntia on kuusi enemmän kuin viime vuonna. Suurin korotus, 1 prosenttiyksikköä, tehtiin kymmenessä kunnassa, ei yhdeksässä, kuten tiedotteessa todettiin. Veronmaksajien verkkosivulla julkaistu uutinen on korjattu 20.11.2017.

Minna Petäinen

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.