Veronmaksajien Lehtinen Ylelle kehysriihestä: Hyvä pohja päättää verojen kevennyksistä budjettiriihessä

12.04.2018  |  Uutiset

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen katsoo, että hallituksen tekemät linjaukset muodostavat hyvän pohjan elokuun lopussa pidettävän budjettiriihen veroratkaisuille. 

Lehtinen kommentoi Ylen Aamu-TV:ssä kehysriihen tuloksia.

- Valtiontalous on lupaavasti tasapainottumassa ja menokuri piti kehysriihessä hyvin. Hallituksella on nyt erinomainen tilaisuus taittaa ansiotulojen verotusta muutoin ensi vuonna uhkaava lievä kiristyminen maltilliseksi kevennykseksi, Lehtinen toteaa.

- On tärkeää, että hallitus palaa kevennyslinjalle vuoden 2019 veroratkaisuissa. Ansiotulojen verotusta keventämällä parannetaan työnteon kannustimia ja ylläpidetään myönteistä ostovoimakehitystä myös palkkamaltin oloissa.

Palkansaajien verotus uhkaa ilman uusia ratkaisuja ensi vuonna lievästi kiristyä työeläkemaksun korotuksen takia. Toisaalta myönteinen työllisyyskehitys voi mahdollistaa työttömyysvakuutusmaksujen alentamisen. Ansioiden nousun verotusta kiristävän vaikutuksen hallitus lupaa kompensoida veroperusteiden indeksitarkistuksilla.

- Ansiotulojen verotuksen kiristyspaineiden purkamisessa ei kaiken kaikkiaan puhuta kovin suurista summista, ehkä parista sadasta miljoonasta eurosta, Lehtinen arvioi.

Kiristyspaineet on hänen mielestään purettava kokonaan ja ansiotulojen verotusta on lisäksi syytä keventää maltillisesti kautta linjan, kaikilla tulotasoilla.

Ei merkittäviä veroratkaisuja

Kehysriihessä ei juurikaan tehty uusia veroratkaisuja. Työasuntovähennystä kuitenkin päätettiin korottaa.

- Työasuntovähennyksen parantaminen on hyvä ja selkeästi rajattu työn perässä liikkumista edistävä täsmätoimi, Lehtinen kiittää.

Hallitus päätti kehysriihessä myös selvittää muoviveron käyttöönottoa. Lehtinen pitää selvitystä tervetulleena.

- Mieluummin verotetaan haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. On hyvä selvittää, olisiko toteuttamiskelpoinen malli löydettävissä.

Sijoitustilejä selvitetään parhaillaan valtiovarainministeriön työryhmässä. Tältäkin osin päätökset tehdään loppukesän budjettiriihessä

- Sijoitustileille on hyvä hakea toimiva malli budjettiriihessä päätettäväksi.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.