Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajavalle maksettavaksi vähintään tonni lisäveroa

16.11.2017  |  Uutiset

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta tulee maksettavaksi vähintään tuhat euroa lisäveroa joulukuun alusta lähtien, kun laki muuttuu. Aiemmin kuski on saattanut selvitä sakoilla. Lisävero voidaan määrätä myös automaattivalvonnan perusteella.

Auton käyttäjä vastaa siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön. Myös käytetyn auton ostajan kannattaa varmistaa, että auto on liikennekäytössä ennen kuin lähtee ajamaan autolla. Asiasta kannattaa huolehtia, sillä inhimillinen unohdus tai tietämättömyys ei vapauta lisäverosta.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään joulukuun alusta lähtien lisävero, joka on vähintään 1 000 euroa tai viisi kertaa vuotuisen ajoneuvoveron määrä. Trafi muistuttaa, että lisävero voidaan määrätä myös automaattivalvonnan perusteella.

Poliisi valvoo liikennekäytöstä poistettuja autoja poliisiautoissa olevilla rekisterikilpien automaattisilla etäluentalaitteilla. Poliisi toimittaa tiedon rikkeistä  Trafin järjestelmään, josta tieto välitetään auton haltijalle sekä rekisteriin merkitylle omistajalle.

Aikaisemmin poliisi saattoi määrätä liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta lisäveron sijasta sakkorangaistuksen, mutta joulukuun alusta lähtien lisävero on määritelty ensisijaiseksi ja ainoaksi seuraamukseksi.

Tiedon siitä, onko auto liikennekäytössä vai ei, voi tarkistaa Trafin julkiset verotiedot -palvelusta rekisterinumeron perusteella. Oman auton tiedot saa tarkistettua Trafin oma asiointi -palveluista. Molemmat palvelut ovat maksuttomia.

Auton liikennekäytöönotto tehdään Trafin sähköisissä palveluissa. Liikennekäyttöönoton voi tehdä myös ajoneuvojen rekisteröintejä hoitavilla katsastustoimipaikoilla ja vakuutusyhtiöissä.

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.