Lisätuloja verotta marjametsistä ja hillasoilta

06.07.2021  |  Uutiset

Ahkera marjanpoimija saa mukavasti verovapaata lisätuloa, kun myy mustikat, hillat ja puolukat sellaisenaan. Jos saat marjametsissä ja lakkasuolla rehkimisestä palkkaa, maksat tulostasi veroa.

Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatava tulo on verovapaata, jos keräät ja myyt marjat itse. 

Marjoista ei saa keitellä hilloa tai jatkojalostaa niitä muulla tavalla, sillä esimerkiksi pakastettuja, makeutettuja, survottuja, mehustettuja tai kuivattuja eli jatkojalostettuja marjoja ei saa myydä verottomasti eteenpäin. Marjojen siivoaminen ei sen sijaan ole jatkojalostamista. 

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimimasi marjat itse vaikkapa torilla, tienvarren levähdyspaikalla tai yksityiselle ostajalle somessa. Saat myydä marjasi verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. 

Et maksa luonnonvaraisten marjojen myynnistä arvonlisäveroa, jollet myy marjoja ylläpitämästäsi myymälästä tai muusta erityisestä myyntipaikasta.

Saatko palkkaa marjojen poiminnasta?

Jos olet tehnyt luonnonvaraisten marjojen poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina veronalaista tuloa. 

MIKÄ LUONNONTUOTE? Verovapaasti myytäviä luonnontuotteita ovat ainoastaan marjat, sienet, kävyt sekä kasvit tai niiden osat. 

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.