Moni on saanut turhaan useampia verotuspäätöksiä

03.07.2020  |  Uutiset

Turhia uusia verotuspäätöksiä on kesä-heinäkuussa tullut monille vuonna 2019 osinkotuloja saaneille tai niille,  joilla on jokin asia käsittelyssä vuoden 2020 kiinteistöverotuksessa. Sama koskee myös näiden henkilöiden puolisoita.

Tällaisen ylimääräisen uuden päätöksen tunnistaa siitä, että siinä ei ole muuttunut mikään muu kuin päätös- ja verotuksen päättymispäivä. Verotuksen lopputulos on pysynyt ennallaan, eikä veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösveron eräpäiviin ole tullut muutosta.  

Turhan päätöksen saaneiden asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon.

Uudet päätökset, joissa mikään ei näytä muuttuneen, ovat kummastuttaneet Verohallinnon asiakkaita.

"Pahoittelemme tästä aiheutunutta hämmennystä, mutta asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan. Ylimääräisten päätösten muodostuminen ei aiheuta vahinkoa henkilöasiakkaalle: uusi päätös korvaa aina edellisen ja viimeisin versio jää lopulta verotuksen päättyessä voimaan", Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen sanoo tiedotteessa.  

Hän kuitenkin muistuttaa, että valtaosa asiakkaille lähetettävistä uusista verotuspäätöksistä on aivan aiheellisia.

"Kannattaa aina katsoa, onko uudella päätöksellä tiedot oikein. Jos on, ei tarvitse tehdä mitään", Varonen sanoo.

Verotus valmistuu tänä vuonna toista kertaa joustavasti, eli verotuspäätöksiä tulee eri aikoihin. Noin 4,8 miljoonaa henkilöä on jo saanut vuoden 2019 verotuspäätöksensä.

Veroilmoituksen täydennykset siirtävät verotuksen päättymistä

Verotus päättyy touko-lokakuussa, ja viimeisetkin verotuspäätökset tulevat Omaveroon lokakuun loppuun mennessä. Täydennykset veroilmoitukseen siirtävät verotuksen päättymistä – myös puolison tekemät täydennykset vaikuttavat

Maatalouden- ja elinkeinonharjoittajien sekä heidän puolisoidensa piti täydentää esitäytetty veroilmoituksensa huhtikuussa, ja valtaosa heistä sai verotuspäätöksensä toukokuussa.

Palkan- ja eläkkeensaajien täydentämisen määräpäivät olivat toukokuussa. Jos täydennyksiä ei tehnyt eikä Verohallinto ole saanut asiakasta koskevia lisätietoja muualta, esitäytetyn mukana tullut verotuspäätös jäi voimaan. 

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen teki muutoksia tai jos puoliso teki muutoksia omaansa, alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu verotuksen päättymispäivä siirtyy myöhemmäksi. Näin käy silloinkin, jos Verohallinto saa asiakasta koskevia tietoja muualta.

Kun verotuksen päättyminen siirtyy, myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat siirtyä. Puolisoiden verotus valmistuu aina samaan aikaan eli jos jompikumpi puolisoista on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, myös toisen verotuspäätöksen muodostaminen siirtyy. 

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.