Opintorahasta ei enää vähennetä automaattisesti ennakonpidätystä vuonna 2019

11.12.2018  |  Uutiset

Tammikuusta 2019 alkaen opintorahasta ei enää automaattisesti vähennetä ennakonpidätystä.

Kela on tähän asti vähentänyt opintorahasta 10 prosentin suuruisen ennakonpidätyksen, jos opintoraha on vähintään 170 euroa kuukaudessa. Ennakonpidätys on voitu tehdä myös opiskelijan Kelalle toimittaman muutosverokortin mukaisesti.

Tammikuusta 2019 alkaen opintorahasta ei enää vähennetä ennakonpidätystä. Jos opiskelija on jo aiemmin toimittanut Kelaan muutosverokortin vuodelle 2018, tammikuun ennakonpidätys tehdään vielä sen mukaan ja ennakonpidätys poistuu vasta helmikuusta alkaen.

Vaikka ennakonpidätystä ei enää tehdä automaattisesti, opiskelija voi kuitenkin ilmoittaa Kelalle haluamansa ennakonpidätysprosentin. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse, palvelupisteessä tai lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa.

Saatko sekä palkkaa että opintorahaa? Tarkista verokorttisi palkkaa varten

Opintoraha ja opintorahan huoltajakorotus ovat veronalaista tuloa. Opintorahavähennyksen ansiosta opintorahasta ei kuitenkaan mene veroa, jos opiskelijalla ei ole muita veronalaisia tuloja.

Jos opiskelijalla on muita tuloja, opintoraha pitää ottaa huomioon muiden tulojen ennakonpidätyksessä. Opiskelijan kannattaa tilata uusi verokortti palkkatuloja varten, jos tulojen yhteismäärä (opintoraha ja palkka) ylittää verokortin tulorajan.

Vuoden 2019 verokortin voi tilata Verohallinnon Omavero-verkkopalvelusta 13.12. alkaen. Verohallinto lähettää vuoden 2019 verokortin postitse 16.1.2019 mennessä. 

Yleinen asumistuki ja opintotuen asumislisä ovat verovapaita tuloja.

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.