Pienyrittäjä, älä unohda hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta

11.02.2019  |  Uutiset

Pienyrittäjän kannattaa olla valppaana. Jos tilikauden liikevaihto ilman arvonlisäveroa on alle 30 000 euroa, arvonlisäverot voi saada osittain tai kokonaan takaisin arvonlisäveron alarajahuojennuksena. Tilikaudelta maksetut arvonlisäverot voi saada kokonaan takaisin, jos liikevaihto on enintään 10 000 euroa.

Jotta alarajahuojennuksen saisi, sitä koskevat tiedot on itse merkittävä arvonlisäveroilmoitukselle. Alarajahuojennuksen määrä vähennetään verokauden tilitettävästä arvonlisäverosta. Jos alarajahuojennuksen määrä on suurempi kuin verokaudelta tilitettävä vero, erotuksen saa yleensä Verohallinnolta palautuksena.

Alarajahuojennuksen määrä pienenee lineaarisesti liikevaihdon kasvaessa. Esimerkiksi 20 000 euron liikevaihdolla alarajahuojennuksena saa takaisin puolet alarajahuojennukseen oikeuttavasta arvonlisäverosta. 

Milloin tiedot ilmoitetaan?  

Jos verokausi arvonlisäverotuksessa on kalenterikuukausi, alarajahuojennusta koskevat tiedot ilmoitetaan tilikauden viimeiseltä kalenterikuukaudelta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.

ESIMERKKI Yrityksen verokausi arvonlisäverotuksessa on kalenterikuukausi. Tilikausi päättyi joulukuun lopussa. Alarajahuojennusta koskevat tiedot ilmoitetaan joulukuulta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.

Jos verokausi arvonlisäverotuksessa on neljänneskalenterivuosi tai kalenterivuosi, arvonlisäverotuksessa tilikautena pidetään kalenterivuotta siitä riippumatta, mikä tilikausi kirjanpidossa on.

Neljänneskalenterivuoden verokautta soveltavat ilmoittavat alarajahuojennusta koskevat tiedot loka–joulukuulta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella. Kalenterivuoden verokautta soveltavat ilmoittavat tiedot kalenterivuodelta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.

Kolmen vuoden määräaika

Jos ilmoitus arvonlisäveron alarajahuojennuksesta on jäänyt tekemättä, asian voi hoitaa vielä jälkikäteen antamalla uuden korvaavan arvonlisäveroilmoituksen. Uusi aiemman ilmoituksen korvaava ilmoitus on annettava viimeistään kolmen vuoden kuluttua sen tilikauden tai kalenterivuoden päättymisestä, jota huojennus koskee.

Marjo Salin
Kirjanpidon asiantuntija, Veronmaksajat

Miten arvonlisäveron alarajahuojennus lasketaan ja miten sitä haetaan? Lue vinkit helmikuun Taloustaito BonuksestaVeronmaksajien yritysjäsenet voivat artikkelin Veronmaksajinen verkkosivuilta. Artikkeleiden lukeminen edellyttää rekisteröitymistä Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.