Rakennatko omakotitaloa? Muista verovelvoitteet, säästyt yllättäviltä maksuilta

03.07.2019  |  Uutiset

Verohallinnon kesäkuussa tekemillä valvontakäynneillä kävi ilmi, että omakotitaloa rakentavat ilmoittavat puutteellisesti tietoja tulorekisteriin. Kotitalouksien pitää myös  ennen laskun maksamista tarkistaa, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin.

Verohallinto teki kesäkuussa valvontakäyntejä 52 omakotitalotyömaalle eri puolilla Suomea.

Useimmilla omakotityömailla ei havaittu puutteita, mutta esimerkiksi Uudellamaalla joka toisella valvotulla työmaalla havaittiin selvitettäviä asioita. Valvontakäynneillä tavattiin muun muassa työntekijöitä, joista ei oltu annettu palkkatietoilmoitusta tulorekisteriin. Työmailla oli myös kotimaisia ja ulkomaisia yrityksiä, jotka eivät olleet hoitaneet verotukseen liittyviä velvollisuuksiaan.

Verohallinto muistuttaa, että maksajallakin on velvollisuuksia.

Kotitalouden pitää esimerkiksi tarkistaa ennen laskun maksamista, kuuluuko laskuttava yritys ennakkoperintärekisteriin. Tarkistus tehdään yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ). Jos laskuttava yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tiedot on ilmoitettava tulorekisteriin. Jos yrityksen työstä laskuttama työkorvaus ylittää 1 500 euroa kalenterivuodessa, on kotitalouden tehtävä myös ennakonpidätys. 

"Valitettavasti kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteittaan maksajana. Mikäli velvoite on laiminlyöty eikä summaa saada perittyä laskuttaneelta yritykseltä, kotitaloudelle saattaa seurata ennakoimaton kustannus maksuunpanona, Verohallinnon ylitarkastaja Tommi Lehtinen kertoo tiedotteessa.

Verohallinto teki valvontakäyntejä uudisrakennusalueilla, joissa oli käynnissä useampia työmaita samanaikaisesti. Tarkoituksena oli ohjata ja valvoa rakennuttajana toimivia kotitalouksia tai yrityksiä palkan- ja työkorvauksen maksuun liittyvien velvoitteiden hoitamisessa. Vuoden 2019 alusta palkkatiedot on tullut ilmoittaa tulorekisteriin. Valvontaa tehtiin yhteistyössä Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajien kanssa. 

MUISTA Mitä pitää tehdä, jos palkkaa omakotitalotyömaalle työntekijän? Mitä pitää muistaa, jos maksat yritykselle tai elinkeinonharjoittajalle? Mikä rakentamisilmoitus? Tutustu omakotitalorakentajan ohjeisiin (pdf) Verohallinnon verkkosivuilla. 

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.