Tulorekisteri käyttöön ensi tammikuussa – tulotiedot kerätään yhteen paikkaan

12.01.2018  |  Uutiset

Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019. Palkkatietojen erillisestä vuosi-ilmoittamisesta luovutaan, ja työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin eri tiedon käyttäjien tarpeita varten.

Tulotietojärjestelmää koskeva laki on vahvistettu perjantaina, ja se tulee voimaan 16.1.2018.

Nykyisin työnantajat ilmoittavat tiedot maksamistaan palkoista ja muista ansiotuloista moneen paikkaan useissa eri muodoissa ja aikatauluissa.

Kun tulorekisteri on käytössä, työnantajat ilmoittavat tiedot vain yhteen kertaan Verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin, josta ne välittyvät tiedon käyttäjille. Vuosi-ilmoitukset Verohallinnolle, työeläkelaitoksille, Työttömyysvakuutusrahastolle ja työtapaturmavakuuttajille poistuvat.

Palkkatietojen ilmoittaminen on jatkossa myös ajantasaisempaa kuin ennen. Palkat ilmoitetaan tulorekisteriin jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden päivän kuluessa.

Vuodesta 2019 lähtien kansalaiset näkevät tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta omat tulotietonsa reaaliaikaisesti yhtenä kokonaisuutena. Jos kansalainen esimerkiksi hakee itselleen jotain etuutta, tulotiedot ovat etuuden myöntäjän käytössä eikä tulotietoja tarvitse toimittaa hakemuksensa liitteenä.

Tulorekisterin toteutuksesta vastaa Verohallinnon alaisuudessa toimiva Kansallinen tulorekisterihanke. Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että hanke etenee suunnitellusti. Tulorekisterin rajapintojen testaus alkaa maaliskuussa 2018 yhdessä taloushallinnon järjestelmätoimittajien sekä tiedon käyttäjien kanssa.

Tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja käyttävät ensimmäisessä vaiheessa vuodesta 2019 alkaen Verohallinto, työeläkelaitokset, Eläketurvakeskus, Kansaneläkelaitos sekä Työttömyysvakuutusrahasto. Vuoden 2020 alusta mukaan tulevat mm. vahinkovakuuttajat, työsuojeluviranomaiset, kunnat ja työttömyyskassat.

Vuodesta 2020 alkaen tulorekisteriin ilmoitetaan myös eläke- ja etuustulotiedot.

Kysymyksiä ja vastauksia tulorekisteristä Verohallinnon verkkosivuilla

Minna Petäinen

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.