Tulossa mätkyjä verovuodelta 2018? Maksamalla lisäennakkoa kutistat jäännösveroa

15.01.2019  |  Uutiset

Maksamalla lisäennakkoa tammikuun aikana voit välttää tulevat mätkyt verovuodelta 2018. Lisäennakkoa on aina haettava ennen sen maksamista.

Veroja voi täydentää korottomasti tammikuun loppuun asti. Henkilöillä verovuoden 2018 jäännösverojen koron laskeminen alkaa helmikuun 2019 alusta.

Lisäennakko on ennakko, jolla voi täydentää ennakonpidätystä tai ennakkoveroa verovuoden päättymisen jälkeen. Lisäennakko on korvannut ennakon täydennysmaksun. Lisäennakkoa voi tarvittaessa hakea useaan kertaan verotuksen päättymiseen asti. 

Lisäennakkoa voi maksaa esimerkiksi palkkojen, luovutusvoittojen, vuokratulojen tai yritystoiminnan tulojen perusteella. Lisäennakolle ei välttämättä tarvitse ilmoittaa perustetta. Ilmoitus lisäennakon määrästä riittää.

Vuonna 2019 huojennettu viivästyskorko on 2 prosenttia. Henkilöillä koron laskeminen alkaa verovuoden 2018 jäännösveroista helmikuun 2019 alusta. Koron laskeminen päättyy jäännösveron eräpäivään tai maksetun lisäennakon eräpäivään.

Osakeyhtiö voi maksaa lisäennakkoa ilman huojennettua viivästyskorkoa kuukauden ajan verovuoden päättymisestä.

Hae lisäennakkoa Omaverossa

Lisäennakkoa pitää hakea, ennen kuin sen voi maksaa. Lisäennakkoa haetaan Omaverossa. Henkilöt, liikkeen- tai ammatinharjoittajat, maa- tai metsätalouden harjoittajat ja yhtymän osakkaat voivat käyttää myös paperilomaketta 5010 (kohta 17). 

Jos haet lisäennakkoa paperilla, huomioithan postin kulun. Lomakkeen postitus- ja käsittelyajat voivat aiheuttaa sen, että päätös ja ennakon eräpäivä ovat tammikuun jälkeen. Korottomuus koskee vain päätöksiä, joissa maksun eräpäivä on tammikuussa.

Omaverossa hakija saa valita lisäennakon eräpäivän. Se voi olla kuluva päivä tai enintään kolmen viikon päässä oleva päivä. Eräpäivän pitää kuitenkin aina olla pankkipäivä. Verohallinto tekee lisäennakosta päätöksen, jossa on tiedot maksamista varten.

Lisäennakko on aina maksettava yhdessä erässä. Jos lisäennakon maksaa vain osittain, maksamatta jätetylle osalle kertyy viivästyskorkoa, joka on 7 prosenttia vuonna 2019.

Lue myös: Lisäennakko – täydennä ennakkoveroa tarvittaessa

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.