Verohallinto: Verokertymä pieneni odotettua vähemmän vuonna 2020

01.02.2021  |  Uutiset

Veroja kerättiin viime vuonna kaikkiaan 69,2 miljardia euroa, Verohallinto kertoo. Verokertymä jäi 1,6 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2019.

Syynä verokertymän kutistumiseen oli koronatilanne, joka vaikutti etenkin yrityksiltä kerättyihin veroihin. Yhteisöjen tuloveroa kertyi vuonna 2020 yhteensä 4,8 miljardia, mikä on 1,3 miljardia (-21,0 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yritykset reagoivat keväällä 2020 koronatilanteeseen ja hakivat muutoksia ennakkoveroihin. Muutoksia ennakkoveroihin ei kuitenkaan tehty enää syksyllä.

Kun yritykset ovat antaneet veroilmoituksen keväällä, selviää kuinka hyvin ennakkoverojen määrä vastaa verovuoden 2020 tulostietoja.

Arvonlisäveroja kertyi 18,1 miljardia euroa

Arvonlisäveroa kertyi puolestaan vuonna 2020 yhteensä 18,1 miljardia, mikä on 0,8 miljardia (-4,5 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kertymän pienenemistä selittävät yritysten arvonlisäverollisen liikevaihdon aleneminen sekä hallituksen koronatukitoimien mukaisesti yrityksille myönnetyt huojennetut maksujärjestelyt.

Järjestelyiden avulla yritykset pystyivät siirtämään maalis-elokuussa 2020 erääntyneiden verojen maksamista. Myös tammi-, helmi- tai maaliskuussa 2020 maksettuja arvonlisäveroja oli mahdollista hakea palautettavaksi. Kyseessä oli laina, eli yritys ei saanut pysyvästi pitää palautettavia arvonlisäveroja. 

Reilu kolmannes huojennettujen maksujärjestelyjen euromääristä maksettiin jo takaisin 2020 loppuvuodesta. "Loput on määrä maksaa Verohallinnolle tänä ja ensi vuonna, joten ne tulevat näkymään verokertymässä myöhemmin", ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo tiedotteessa. 

Henkilöasiakkailta kerättiin tuloveroa  enemmän kuin vuonna 2019

Koronavuodesta huolimatta henkilöiltä kerätty tuloveron määrä kasvoi. Tuloveroa kertyi 31,8 miljardia, mikä on 1,0 miljardia (+3,2 %) edellisvuotta enemmän. 

Henkilöasiakkaiden ansiotulot kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 1,7 prosenttia. Ennakonpidätyksiä ansiotuloista kertyi 2020 puolestaan 2,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Luokkanen arvioi, että osalla on ollut verokortilla liian korkea veroprosentti.

"Tulot ovat saattaneet koronavuonna olla osalla palkansaajista ennakoitua pienemmät, mutta muutoksia veroprosenttiin ei ole kuitenkaan tehty. Tämä tarkoittaa, että veronpalautuksia on todennäköisesti luvassa viime vuotta enemmän." 

Kiinteistöverotuksen joustava valmistuminen pienensi verokertymää

Kiinteistöveroa kertyi viime vuonna yhteensä 1,8 miljardia, joka oli 0,1 miljardia (-6,2 %) vuotta aiempaa vähemmän.

Kertymä pieneni, koska kiinteistöverotus valmistui viime vuonna ensimmäistä kertaa eri kiinteistönomistajilla eri aikaan.

Vuonna 2020 kiinteistöveron maksaminen aikaistui useimmilla, mutta osa maksaa kiinteistöveron vasta tämän vuoden puolella. Siksi osa kiinteistöveroista näkyy vasta vuoden 2021 verokertymässä. 

Osinkoja maksettiin vuotta 2019 vähemmän

Vuoden 2020 lähdeverokertymä oli 408 miljoonaa, mikä on 30,8 prosenttia vähemmän kuin 2019. Lähdeverokertymä aleni, koska osingonmaksuista pidättäydyttiin ja niitä lykättiin. 

Verokertymät tarkentuvat syksyllä

Verokertymälukujen perusteella ei vielä tiedetä tarkasti verovuoden 2020 henkilöasiakkaiden ja yhteisöjen tuloverojen määriä.

Luvut tarkentuvat, kun veroilmoitukset on annettu keväällä ja verotus toimitettu. Veroilmoitukselle esimerkiksi viime vuoden verotukseen vaikuttavia vähennyksiä ja muita kuluja, joista Verohallinnolla ei ole tietoa aiemmin.

Tuloverotuksen vuodelta 2020 luvut ovat lopullisia, kun Verohallinto saa kaikkien asiakkaiden verotuksen päätökseen lokakuun 2021 loppuun mennessä.

Lue lisää: Verotulojen kehitys 2020

Minna Petäinen 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.