Veronpalautus voi jäädä saamatta uusien verojen takia

31.07.2019  |  Uutiset

Veronpalautuksen saa elokuussa 1,7 miljoonaa suomalaista. Palautukset voivat jäädä kuitenkin saamatta, sillä verottaja käyttää osan palautuksista suoraan verojen maksamiseen.

Suurin osa suomalaisista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa. Veronpalautuspäivä on yleisimmin joko 6.8. tai 4.9.

Veronpalautus voi jäädä kuitenkin saamatta, jos verovelvollisella on joko maksamattomia veroja tai veroja, jotka erääntyvät pian verotuksen päättymisen jälkeen.

Verotuspäätöksessä eri summa kuin tilille maksetaan?

Oman verotuksensa päättymispäivän sekä veronpalautuksen maksupäivän tai jäännösveron eräpäivät voi tarkistaa paperisesta verotuspäätöksestä tai Omaverosta.

Tilille voidaan kuitenkin maksaa veronpalautusta eri summa kuin verotuspäätöksellä on ilmoitettu. Tyypillisesti tämä johtuu siitä, että verottaja on käyttänyt veronpalautusta esimerkiksi ennakkoveron maksamiseen.

”Veronpalautusta käytetään verojen maksuksi asiakkaan omasta verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti”, ylitarkastaja Tarja Tapio kertoo.

Käytännössä jos verotus on päättynyt esimerkiksi 10. kesäkuuta, veronpalautusta on voitu käyttää 12.6. erääntyneen arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen maksamiseen, 24.6. erääntyneelle ennakkoverolle sekä 1.7. erääntyneelle perintö- tai lahjaverolle. Vasta näiden jälkeen mahdollinen jäljelle jäävä määrä palautetaan verovelvolliselle 6. elokuuta.

Verottaja voi siirtää veronpalautuspäivää

Verotuspäätöksellä ilmoitetut veronpalautukset voivat jäädä saamatta maksupäivänä myös siksi, että maksupäivää on muutettu.

Verotuksen päättymispäivä sekä myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä kerrotut maksu- tai eräpäivät siirtyvät myöhemmäksi tyypillisesti, jos veroilmoitukseen on tehty muutoksia, eli verovelvollinen on ilmoittanut esimerkiksi matkakuluja tai kotitalousvähennykseen oikeuttavia kuluja. Myös esimerkiksi puolison tekemät muutokset omaan veroilmoitukseensa voivat lykätä päivämääriä.

Outi Airaksinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.