Yhteisöjen tuloverotus reaaliaikaistuu – seuraamusmaksuissa myös muutoksia

15.05.2018  |  Uutiset

Yhteisöjen, esimerkiksi osakeyhtiöiden, tuloverotus reaaliaikaistuu ja veroilmoituksen antamisen laiminlyöntiin liittyvät seuraamusmaksut uudistuvat.

Toukokuun alussa voimaan tulleen lakimuutoksen mukaan yhteisön verotus päättyy verovuodesta 2018 alkaen yksilöllisesti verotuspäätöksessä ilmoitettuna päivänä, viimeistään 10 kuukauden kuluttua verovuoden päättymisestä.

Vuoden 2017 verotus päättyy vielä kaikilla yhteisöillä aikaisempaan tapaan, 10 kuukautta verovuoden päättymisestä.

”Suurella osalla yhteisöistä verotus päättyy jatkossa paljon totuttua aikaisemmin, ja on hyvä huomata, että tästä johtuen myös jäännösveron eräpäivä ja veronpalautuksen maksupäivä useimmiten aikaistuvat”, yhteisöjen tuloverotuksen prosessinomistaja Sanna Savolainen kertoo Verohallinnon tiedotteessa.

Jäännösveron eräpäivä ja veronpalautuksen maksupäivä riippuvat verotuksen päättymispäivästä, ja ne ajoittuvat verotuksen päättymiskuukautta toisena seuraavan kuukauden alkuun. Jäännösveron eräpäivä ilmoitetaan verotuspäätöksessä, ja se on nähtävissä Omavero-palvelussa. Myös verotuksen päättymispäivä näkyy Omaverossa sen jälkeen, kun Verohallinto on saanut verotuksen toimitettua ja muodostettua verotuspäätöksen.

Toukokuun alussa voimaan tulleita muutoksia sovelletaan ensimmäisen kerran verovuodelta 2018 toimitettavaan verotukseen.

”Tämä tarkoittaa siis sitä, että yksilöllinen verotuksen päättyminen näkyy suurella osalla yhteisöjä vasta vuonna 2019, jolloin veroilmoituksen antavat keväällä ne yhteisöt, joiden verovuosi päättyy joulukuussa 2018”, Savolainen kertoo.

”Verotuksen nopeampi päättyminen tulee ajankohtaiseksi kuitenkin jo pian, jos yhteisön verovuosi on päättynyt esimerkiksi tammikuussa 2018. Verotus voi päättyä tällöin aikaisimmillaan jo kesäkuussa, jolloin esimerkiksi jäännösverot erääntyvät elokuussa”, Savolainen tarkentaa.

Toinen keskeinen muutos yhteisöille on seuraamusmaksuissa silloin, kun veroilmoitus annetaan myöhässä tai siinä on puutteita, jotka yhteisö oma-aloitteisesti korjaa ennen verotuksensa päättymistä. Uutena seuraamuksena yhteisöille voidaan tällöin määrätä 100 euron myöhästymismaksu.

Yhteisöille voidaan määrätä veroilmoituksen puutteiden vuoksi yhä myös veronkorotus, mutta sen määräytyminen on aikaisempaa kaavamaisempaa. Veronkorotuksen perustaso on 2 % lisätystä tulosta, mutta se on aina vähintään 150 euroa. Veronkorotus voidaan määrätä myös perustasosta alennettuna tai korotettuna.

Lisää tietoa verotuksen muutoksista

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.