Ympäristöveroja valtion kassaan 6,7 miljardia euroa, kotitalouksien osuus yli puolet

05.09.2019  |  Uutiset

Ympäristöverokertymä pysyi vuonna 2017 edellisvuoden lukemissa 6,7 miljardissa eurossa. Kotitalouksien osuus maksetuista ympäristöveroista oli 51 prosenttia. Kotitaloudet maksoivat ympäristöveroja vuonna 2017 kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2016, Tilastokeskus kertoo.

Ympäristöverojen osuus Suomen kokonaisverokertymästä oli 6,9 prosenttia. Tämä on enemmän kuin muissa EU-maissa keskimäärin.

Energiaveroja kertyi 4,4 miljardia euroa. Kertymä kutistui kaksi prosenttia vuodesta 2016 siitä huolimatta, että liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veroja korotettiin vuoden 2017 alussa. Laskua selittää bensiinin käytön väheneminen ja alhaisemmin verotettujen  biopolttoaineiden käytön lisääntyminen. Kotitalouksien maksamat energiaverot vastasivat 39 prosenttia kaikista energiaveroista.

Liikenneverot kasvoivat kuusi prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Suurin muutos oli kotitalouksien maksamissa liikenneveroissa, jotka kasvoivat kahdeksan prosenttia. Kasvu perustuu pääosin ajoneuvoveron perusveron korotukseen vuoden 2017 alussa. Kotitalouksien osuus kaikista liikenneveroista oli 75 prosenttia vuonna 2017.

Päästöverot laskivat 20 prosenttia vuodesta 2016 ja olivat 39,8 miljoonaa euroa. Verokertymä väheni etenkin vesi- ja jätehuollossa, jonka maksamat päästöverot kutistuivat 43 prosenttia. Lasku johtuu siitä, että yhdyskuntajätettä viedään kaatopaikalle aikaisempaa vähemmän. Tämän on korvannut jätteiden poltto, josta jäteveroa ei makseta.

YMPÄRISTÖVERO Ympäristöverot koostuvat energia-, liikenne-, päästö- ja resurssiveroista. Suurin osa ympäristöveroista on sähkön ja polttoaineiden energiaveroja. Kolmannes ympäristöveroista on erilaisista ajoneuvoista perittäviä liikenneveroja, joihin kuuluvat muun muassa ajoneuvovero ja autovero. Päästöveroista suurin osa on jäteveroa. Hiilidioksidipäästöistä maksetut verot sisältyvät energiaveroihin. Resurssiveroja Suomessa ovat metsästyksen ja kalastuksen lupamaksut. Lähde: Tilastokeskus

Minna Petäinen

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.