Yritys, ilmoita edunsaajasi kaupparekisteriin 1.7. mennessä

14.05.2020  |  Uutiset

Rahanpesulaki velvoittaa noin 300 000 yritystä ilmoittamaan edunsaajiensa tiedot kaupparekisteriin viimeistään 1. heinäkuuta 2020. Yleensä edunsaaja on yrityksen omistajia.

Kaupparekisteriin on tullut vasta noin 55 000 ilmoitusta. Tämä tarkoittaa, että noin 80 prosenttia yrityksistä ei ole vielä ilmoittanut edunsaajatietojaan.

Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Uusi velvoite tehdä edunsaajailmoitus koskee muun muassa kaikkia osakeyhtiöitä ja osuuskuntia. Myös osa avoimista yhtiöistä ja kommandiittiyhtiöistä joutuu tekemään ilmoituksen.

Pörssiyhtiöiden, toiminimiyrittäjäien, taloyhtiöiden, yhdistysten ja säätiöiden ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

PRH:n edunsaaja-apurin avulla on kätevä selvittää, koskeeko uusi velvoite yritystäsi, ja ketkä ovat edunsaajia.

Edunsaajailmoitus pitää tehdä viimeistään 1.7.2020 ja aina, kun edunsaajatiedot muuttuvat tai kun on perustanut uuden yrityksen. Ilmoitus tehdään YTJ-palvelussa.

Yritys voi myös valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston työntekijän tekemään ilmoituksen yrityksen puolesta. Valtuutus annetaan YTJ-palvelussa.

Rahanpesulaki velvoittaa ilmoittamaan edunsaajat

Edunsaajien ilmoittaminen ja rekisteröinti perustuvat rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin. Rahanpesulainsäädäntö velvoittaa esimerkiksi pankkeja ja tilitoimistoja tunnistamaan asiakkaansa.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka esimerkiksi omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai käyttää yrityksessä yli 25 prosentin äänimäärää.

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole rahanpesulain mukaisia edunsaajia.

Yritysten edunsaajatiedot eivät ole samalla tavalla julkisia kuin muut kaupparekisteritiedot. PRH antaa edunsaajatietoja tunnistetuille asiakkaille, joilla on tiedoille rahanpesulain mukainen käyttötarkoitus.

Minna Petäinen

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.