Yritys, onko uusi LEI-tunnus vielä hankkimatta?

31.10.2017  |  Uutiset

Käykö yrityksesi tai yhteisösi kauppaa vaikkapa pörssiosakkeilla, ETF-rahastoilla tai johdannaisilla? LEI-tunnus vaaditaan johdannaiskauppoihin jo 1. marraskuuta 2017 alkaen. 

Pörssiosakkeiden, ETF-rahastojen osuuksien ja muiden pörssinoteerattujen rahoitusvälineiden kauppoihin tunnus vaaditaan 3. tammikuuta 2018 alkaen.

LEI eli Legal Entity Identifier on kansainvälinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu kaikkien rahoitusvälineitä käyttävien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen. Rahoitusvälineiksi katsotaan muun muassa listattujen yritysten osakkeet, joukkovelkakirjat, sijoitusrahasto-osuudet ja johdannaiset.

LEI-tunnuksen avulla parannetaan rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä. Sen voi ajatella vastaavan kotimaista y-tunnusta. LEI-tunnuksen käyttö laajenee EU-sääntelyn vuoksi.

LEI-tunnuksia myöntää Suomessa Patentti- ja rekisterihallitus PRH. LEI-tunnus rekisteröidään vuodeksi kerrallaan.

Hakemusmaksu on ensimmäisenä vuonna vajaat 150 euroa arvonlisäveroineen. Seuraavina vuosina maksut ovat vajaat 90 euroa/vuosi arvonlisäveroineen.

Ennen 27. syyskuuta 2017 LEI-tunnuksen saaneen yrityksen tai yhteisön täytyy myös käydä päivittämässä emoyhteisön tiedot tai tieto niiden puuttumisesta. Tietojen päivittäminen sisältyy LEI-vuosimaksuun. 

Satu Alavalkama

PRH:n ohjeita LEI-tunnuksen haltijalle ja hankkijalle

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.