Maksaako Ruotsissa asuva perinnöstään veroa Suomeen?

05.07.2018  |  Verojuristi vastaa

Perinnönsaaja asuu Ruotsissa. Onko hänen maksettava perintöveroa Suomeen, kun perinnönjättäjä asui kuollessaan vakituisesti Suomessa? Voivatko Suomessa asuvat kuolinpesän muut osakkaat joutua vastuuseen kyseiselle henkilölle määrättävästä perintöverosta?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Kyllä perinnöstä on maksettava veroa Suomeen. Perintö- ja lahjaverolain mukaan, jos perinnönjättäjä tai perinnönsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa, on perinnönsaaja perintöverovelvollinen Suomessa. 

Suomen ja Ruotsin välillä ei ole enää perintö- ja lahjaverotusta koskevaa verosopimusta, joten verovelvollisuus ratkeaa perintö- ja lahjaverolain mukaan. 

Perintövero määrätään jokaiselle perilliselle henkilökohtaisesti, eivätkä muut kuolinpesän osakkaat ole vastuussa muiden osakkaiden perintöverosta. 

Jos taas kuolinpesälle määrätään esim. pääomatuloveroa omaisuuden myynnistä, ovat kuolinpesän osakkaat yhteisvastuussa pesälle määrätystä verosta, jos sen maksu laiminlyödään. Tällöin Verohallinto voi kääntyä veron perinnässä kaikkien tai kenen tahansa pesän osakkaiden puoleen, jos kuolinpesä ei veroa suorita. 

Jos taas kuolinpesä ennen omaisuuden myymistä jaetaan, kukin vastaa itse oman osuutensa luovutusvoitosta aiheutuvasta verosta. Kauppakirjassa ei silloin ole enää myyjänä kuolinpesä.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.