Meneekö alle 5 000 euron lahjani verolle, jos kuolen?

29.03.2018  |  Verojuristi vastaa

Aion lahjoittaa tyttärelleni ja lapsenlapsilleni sijoitussalkut, joissa on pörssiosakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia. Kukin salkku on arvoltaan alle 5 000 euroa. Tämän summan voi lahjoittaa toiselle verovapaasti kolmen vuoden välein.

Miten lahjan käy, jos kuolen ennen kuin kolme vuotta on kulunut? Verotoimistosta sanottiin, että silloin lahjasta peritään perintövero. Entä pitääkö paikkansa, että jos kuolen yli kolmen vuoden kuluttua, lahjoitus menee yhtä lailla perintöverolle?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Jos kyseessä on tavallinen lahja eikä ennakkoperinnöksi katsottava lahja, ei lahjaa oteta perintöverotuksessa huomioon enää, kun lahjan antohetken ja kuolinhetken välillä on kulunut kolme vuotta.

Mutta jos kuolisit ennen kuin kolme vuotta on kulunut lahjoituksesta, lapsesi saama lahja otetaan perintöverotuksessa huomioon siten, että se lasketaan hänen muun perintöosuuden päälle perintöveroa määrättäessä. Lapsenlapsillesi antamia lahjoja ei huomioida, jos he eivät saa sinulta perintöä esimerkiksi testamentin nojalla.

Lahjojen huomioiminen perintöverotuksessa nostaa perintöverotuksen progressiota, ellei verotettava perintöosuus jää lahjan kanssa alle 20 000 euroa. Alle 20 000 euron verotettavasta perintöosuudesta ei mene perintöveroa.  

Jos lahjasta olisi maksettu lahjaveroa, hyvitetään se perintöverotuksen yhteydessä. Tässä tapauksessa lahjaveroa ei ole maksettu, joten hyvitettävää ei ole.

Ennakkoperinnöt otetaan perintöverotuksessa huomioon antoajankohdasta riippumatta. Perillisen tai testamentin saajan saamat tavalliset lahjat, poislukien ns. verovapaat koulutus- kasvatus- ja elantolahjat ja tavanomaiset koti-irtaimisto lahjat, otetaan perintöverotuksessa huomioon vain, jos lahjan antamishetken ja kuolinhetken välillä ei ole kulunut kolmea vuotta.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.