Milloin laskuun pitää lisätä Suomen alv?

10.01.2019  |  Verojuristi vastaa

Suomalainen arvonlisäverovelvollinen osakeyhtiö myy rakennuksen korjaustyön yksityishenkilölle. Kiinteistö, jossa korjaustyö tehdään, sijaitsee Ruotsissa. Pitääkö laskuun lisätä Suomen arvonlisävero?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Laskuun ei lisätä Suomen arvonlisäveroa. Palvelujen myyntimaasäännökset määrittelevät, millä valtiolla on oikeus verottaa palvelun myynti.

Pääsäännön mukaan kuluttajalle myytävään palveluun lisätään Suomen arvonlisävero, jos palvelu luovutetaan Suomessa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta. Samoin toimitaan, kun palvelua ei luovuteta kuluttajalle Suomessa tai ulkomailla sijaitsevassa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta. Palvelu on myyty Suomessa, jos myyjän kotipaikka on täällä.  

Kiinteistöön kohdistuvia palveluja kuten esimerkiksi rakennuksen korjaustyötä koskee kuitenkin poikkeussäännös. Korjauspalvelu on myyty Suomessa, jos palvelu välittömästi kohdistuu Suomessa sijaitsevaan tiettyyn kiinteistöön. Kun rakentamispalvelu kohdistuu Ruotsissa sijaitsevaan kiinteistöön, palvelua ei ole myyty Suomessa vaan Ruotsissa, ja siksi laskuun ei lisätä Suomen arvonlisäveroa. Sama sääntö koskee sekä kuluttajaa että elinkeinoharjoittajaa.

Korjauspalvelun myyjän on lisäksi selvitettävä erikseen, onko hänen ruotsalaisen lainsäädännön mukaan rekisteröidyttävä arvonlisäverolliseksi toiminnastaan Ruotsissa.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.