Miten asumisaika omassa asunnossa lasketaan?

05.07.2018  |  Verojuristi vastaa

Ostin uuden asunnon vuonna 2014 ja muutin siihen 1.11.2014. Olin ulkomaan komennuksella elo–joulukuun 2016, jolloin vuokrasin asunnon kalustettuna. Palasin Suomeen joulukuun lopulla 2016 ja asuin asunnossani maaliskuun loppuun 2017, jolloin läksin taas ulkomaille töihin. Vuokrasin asuntoni jälleen elokuusta 2017 alkaen.

Miten asumisaikani asunnossa lasketaan, jos myyn sen? Onko minun Suomeen palattuani asuttava asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, esimerkiksi 4/2019–4/2021, jotta voin myydä huoneiston verovapaasti?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa

Antamiesi tietojen mukaan et ole asunut omistamassasi asunnossa vielä missään vaiheessa yhtäjaksoisesti kahta vuotta, mikä on edellytyksenä asunnon myyntivoiton verovapaudelle. Sinun täytyy näin ollen asua asunnossa palattuasi vielä yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan, jos haluat myydä sen ilman myyntivoiton veroseuraamuksia.

Tilapäinen poissaolo omistusaikana ei sinällään katkaise yhtäjaksoista asumista, jos asunto on poissaolon aikanakin varattuna omaan käyttöön ja asuntoon palataan poissaolon jälkeen asumaan. Asunto on ulkomaan komennuksenkin aikana omassa vakituisessa asuinkäytössä, jos sitä ei ole vuokrattu pois ja asuntoon palataan asumaan komennuksen päätyttyä.

Asunnon on siis poissaolonkin aikana oltava varattuna verovelvollisen tai tämän perheen käyttöön, ja sitä on ainakin jossain määrin myös tähän tarkoitukseen käytettävä.

Sinun tapauksessasi asunto ei ole ollut yhtäjaksoisesti omassa käytössäsi, koska olet luovuttanut sen useamman kerran vuokralaisesi käyttöön. Nämä lyhyehkötkin vuokraukset katkaisevat oman vakituisen asumisen.

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.