Mökki lahjaksi lapsenlapsille, hallintaoikeus vanhemmille – kuka maksaa kiinteistöveron?

02.07.2020  |  Verojuristi vastaa

Aion tänä vuonna lahjoittaa kesämökkikiinteistöni omistusoikeuden lapsenlapselleni ja hallintaoikeuden hänen vanhemmalleen eli minun lapselleni. Kummalle heistä verottaja määrää kiinteistöveron ensi vuonna?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Kiinteistövero määrätään ensi vuonna lapsellesi eli kiinteistön haltijalle.

Pääsäännön mukaan kiinteistövero määrätään sille, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa. Yleensä kiinteistön omistaja myös hallitsee omistamaansa kiinteistöä. Joskus taas kiinteistön hallintaoikeus on jollakulla muulla kuin omistajalla. Tietyissä tilanteissa kiinteistöveroa ei maksakaan kiinteistön omistaja vaan niin sanottu omistajan veroinen haltija. Kysymyksessä kuvaamasi tilanne on juuri tällainen.

Jos siis esimerkiksi isovanhempi lahjoittaa hallintaoikeuden lapselleen ja omistusoikeuden lapsenlapselleen, kiinteistöverovelvolliseksi katsotaan isovanhemman lapsi, joka on saanut kiinteistön hallintaoikeuden lahjana vanhemmaltaan.

Tyypillisempi esimerkki omistajan veroisesta haltijasta on tilanne, jossa vanhempi lahjoittaa kesämökkikiinteistönsä omistusoikeuden lapselleen pidättäen itsellään kiinteistön hallintaoikeuden. Tällöin kiinteistövero määrätään lahjoituksen jälkeenkin vanhemmalle.

Jos taas vanhempi lahjoittaa kiinteistön lapselleen täysin omistusoikeuksin pidättämättä hallintaoikeutta itselleen tai kellekään muullekaan, kiinteistövero määrätään normaaliin tapaan lahjoituksen jälkeisestä vuodesta alkaen uudelle omistajalle eli lapselle.

Edellä mainittua sääntöä haltijan verovelvollisuudesta ei kuitenkaan sovelleta, jos hallintaoikeus perustuu esimerkiksi kiinteistön kauppaan.

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.