Onko asuntoni myyntivoitto kokonaan verovapaa?

11.10.2018  |  Verojuristi vastaa

Omistan omakotitalon (150 m²), josta omassa käytössä on 80 neliötä ja vuokrattuna 70 neliötä. Jos nyt myyn kiinteistön, onko myyntivoitto kokonaan verovapaa vai vain omaa käyttöä vastaavalta osin?

Olen omistanut ja käyttänyt kiinteistöä vakituisena asuntonani yli kaksi vuotta. Tontti on kooltaan sellainen, että se luetaan kokonaan omaan asuntoon kuuluvaksi.

Verojuristi Johnny Örnberg vastaa:

Asunnon myyntivoitto on kokonaisuudessaan verovapaata. 

Jos omana asuntona käytetystä rakennuksesta vähintään puolet on ollut verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisena asuntona omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, verovapaussääntöä voidaan soveltaa rakennuksen koko myyntihintaan.

Jos omana asuntona käytetystä rakennuksesta vähemmän kuin puolet on ollut verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisena asuntona omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta vain tätä vastaava osa luovutusvoitosta on verovapaata. Jos esimerkiksi tapauksessasi yli puolet rakennuksesta olisi ollut vuokrattuna, luovutusvoitto olisi ollut verovapaa vain omaa käyttöä vastaavalta osin.

Oman asunnon luovutusvoittoa laskettaessa rakennukseen rinnastetaan myös sen rakennuspaikka siltä osin kuin se on pinta-alaltaan enintään 10 000 neliömetriä tai kaavoitetulla alueella enintään kaavan mukaisen tontin tai rakennuspaikan suuruinen.                                                   

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.